Monotónia és szerelmi bánat – mi a legnagyobb különbség?
2022-05-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Az alapvető különbség a monotónia és a szerelmi bánat között a párkapcsolatra fordított figyelmed szintjében keresendő. Egy párkapcsolat rengeteg és folyamatos figyelmet igényel, de ha Te ezt elmulasztod, akkor engeded, hogy a hétköznapi rutin, azaz a monotónia vegye át az irányítást, így hamarosan reményvesztetten és totálisan kiábrándultan fogod érezni magad, a szerelmi bánatod pedig egyenes úton visz a szakítás felé.

Közös prioritás

A párok együtt küzdenek nap, mint nap a közösen kitűzött céljaikért, így elkerülhetik, hogy a kapcsolatuk monotonná váljon, és kiégjen. Mindez senkitől nem igényel különösebb erőfeszítést abban az esetben, ha első helyre priorizálja a párkapcsolatát, és a boldogságot választja az unalom helyett.

A monotónia olyan, mint egy vírus, amely bejut az egészséges szervezetbe, és lerombolja azt. A napi rutin kiöli az izgalmat, a jókedvet és megzavarja az egyensúlyt. Ha nem veszed mindezt komolyan, és nem szabsz határt, akkor szakításhoz vezeted a kapcsolatodat.

Belső motiváció

Voltál már olyan helyzetben, hogy bár vonzódtál a párodhoz, mégsem éreztél késztetést arra, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz? Talán úgy vélted, hogy unalmas lenne vele az élet. Ha viszont elkötelezed magad annak érdekében, hogy minél több közös aktivitást szervezzetek, és így tereld a kapcsolatot egy jobb irányba, akkor máris sokat tettél a monotónia ellen.

Ez is érdekelhet! - Amikor egy párkapcsolatban elmúlik a szerelem – Honnan tudhatod, hogy vége?

Kölcsönös érzelmek

Egy valódi szerelem a világ legteljesebb és legörömtelibb érzése, amelyet csak megtapasztalhatunk. Az élet legnagyobb ajándéka, ha van egy társunk, akivel mindenünkön osztozhatunk. Ezzel szemben egy csalódás pont az ellenkezőjét váltja ki belőlünk. Fájdalmat és bánatot érzünk, már semmit sem szeretnénk megosztani a párunkkal, és csak arra összpontosítunk, hogy elfelejtsük őt és a közös emlékeket is.

A fenti példákból jól látszik a címben említett két jelenség közti legnagyobb különbség, hogy amíg egy szerelmi bánatból lényegében nincs visszaút, addig a monotónia még megfordítható folyamat. Sőt, akár egy boldog kapcsolattá is átalakítható, ha mindkét fél tesz érte.

Két ember különbözőképpen vihet örömet és boldogságot kettejük kapcsolatába. Közösen tűzhetnek ki elérendő célokat, együtt álmodozhatnak a jövőről, szervezhetnek mindkettejük számára érdekes programokat, így erősítve a kötődésüket egymáshoz. Egy egészséges párkapcsolat folyamatos törődést, odafigyelést, kölcsönös megértést igényel, hogy a szerelem és a szenvedély megmaradjon.