Amikor egy párkapcsolatban elmúlik a szerelem – Honnan tudhatod, hogy vége?
2021-06-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Amikor egy kapcsolat kezd szét esni, a felek érzelmileg is eltávolodnak egymástól. Ez gyakran helytelen viselkedésre készteti az embereket. Míg egyesek egyszerűen csak szó nélkül eltűnnek, addig mások kifogásokat keresnek, és nem is akarják meghallani a párjuk esetleges próbálkozásait a problémák megoldására.

Egy párkapcsolat általában nem egyetlen nap alatt megy tönkre. Idő kell ahhoz, hogy két ember között olyan nagyra nőjön a távolság érzelmileg, amikor már látványos konfliktusokban nyilvánul meg. Ha az egyik fél már nem érzi jól magát a párja társaságában, és még a másik szemébe sem szívesen néz bele, hiába nincs szó már elköteleződésről, mégsem képes szakítani, hiszen hibásnak és bűnösnek érzi magát, mert a párja még gyengéd érzelmeket táplál iránta, és folytatná a kapcsolatot.

Miért történik meg az érzelmi eltávolodás?

Valószínűleg az együttélésből fakadó stressz és problémák okolhatók leginkább két ember eltávolodásáért, ezért elkerülhetetlen a folyamatos, őszinte kommunikáció. Közös nevezőre kell jutnotok, és együtt kell megkeresnetek a megoldást minden alkalommal, amikor egy nehézséggel találjátok szemben magatokat. Ilyenkor azonban sokan inkább menekülőre fogják, és inkább kilépnek a kapcsolatból.

Ha megérted, hogy milyen okok vezetnek el a szakítás gondolatához, akkor könnyebben fogod tudni majd elengedni is a múltat. Lehetséges, hogy már elveszítettétek az érdeklődéseteket egymás iránt, vagy csak más céljaitok lettek. Egy ilyen helyzetben egyik fél sem igazán tudja, hogy mi történt, és ki a hibás.

Ezt is olvasd el! - Miért szakítanak a férfiak 3 hónap után – A tudományos magyarázat

Gyakran nincs igazi indok és két ember képes visszatalálni egymáshoz. Persze ez sem lesz könnyű, hiszen mindkét félnek sokat kell tennie a kapcsolat stabilitásának helyreállításáért. De sajnos még gyakoribb, hogy a folyamat végül szakításhoz vezet.

Ez is többféle formában történhet meg.

Az egyik ilyen formája a „ghosting”, amikor az egyik fél mindenféle előjel nélkül eltűnik a másik életéből. Nincs magyarázat, nincs kommunikáció, és nincs igazi lezárás. Ez talán a legrosszabb mód, ahogyan egy kapcsolat véget érhet.

Egy másik formája, amikor két ember teljesen elhidegül egymástól. Egyikük sem hajlandó tudomást venni a problémákról, semmit nem tesznek a helyreállítás érdekében, inkább felhúznak maguk közé jéghegyet. Amikor pedig ez a jégtömb darabokra hullik, akkor a kapcsolat is menthetetlenül elsüllyed.

Válaszút, ahol döntened kell!

Az érzelmi eltávolodás mindenképpen egy válaszút elég fog állítani. El kell döntened, hogy folytatod-e így, vagy kiszállsz. Ez utóbbit nem könnyű választani, ezért is gondolják sokan, hogy mégis inkább megpróbálják visszahozni az elveszett szenvedélyt a kapcsolatba. De ehhez mindkettőtökre szükség lesz, csak közös erőfeszítéssel járhattok sikerrel.

Elszakítani egy köteléket nagyon nehéz lépés, de sajnos sokszor ez az egyetlen járható út, mert a saját életedet folytatnod kell. De bármelyik utat is választod, a legfontosabb, hogy mindig legyél tekintettel a másik érzéseire, tiszteld és becsüld őt. A döntést együtt kell meghoznotok.