Mogyorós fánkkarika
2025-02-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 darabhoz

A tésztához:

-1 dl olaj

-10 dkg liszt

-3 tojás

-bő olaj a sütéshez olaj

A díszítéshez és a tálaláshoz:

-20 dkg étcsokoládé

-5 dkg pörkölt, durvára aprított mogyorószínes cukorgyöngyök

-1 dl tejszín

Elkészítés:

Sütőpapírból kivágunk 12 négyzetlapot, amire a fánkkarikákat formázni fogjuk. Mindegyik kb. 10 cm oldalhosszúságú legyen. Az olajat 1 dl vízzel, 1-1 csipet sóval és porcukorral egy lábosban feltesszük forrni. Ha gyöngyözve forr, egy mozdulattal hozzáöntjük a lisztet.

A masszát addig hevítjük, amíg cipóvá összeáll, és elválik az edény falától. A tűzről levéve egyenként hozzáadjuk a tojásokat, így nagyon sűrű, burgonyapüréhez hasonló állagú tésztát kapunk.

A tésztát csillagcsőröshabzsákba szedjük, és mindegyik sütőpapírdarabra 1-1 karikát nyomunk. A papír segítségével csúsztatjuk a forró olajba - így a tészta megtartja a formáját -, és szép pirosra sütjük.

Az összes csokoládét apróra tördeljük, megolvasztjuk. A jól lecsepegtetett fánkokat olvasztott csokoládéba, a mogyoróba és cukordíszbe mártjuk. A maradék olvasztott csokoládét a tejszínnel krém sűrűségűre felfőzzük, és a fánkok mellé kínáljuk.

Munka: kb. 1 óra