Mogyorós fánkkarika
Hozzávalók kb. 12 darabhoz
A tésztához:
-1 dl olaj
-10 dkg liszt
-3 tojás
-bő olaj a sütéshez olaj
A díszítéshez és a tálaláshoz:
-20 dkg étcsokoládé
-5 dkg pörkölt, durvára aprított mogyorószínes cukorgyöngyök
-1 dl tejszín
Elkészítés:
Sütőpapírból kivágunk 12 négyzetlapot, amire a fánkkarikákat formázni fogjuk. Mindegyik kb. 10 cm oldalhosszúságú legyen. Az olajat 1 dl vízzel, 1-1 csipet sóval és porcukorral egy lábosban feltesszük forrni. Ha gyöngyözve forr, egy mozdulattal hozzáöntjük a lisztet.
A masszát addig hevítjük, amíg cipóvá összeáll, és elválik az edény falától. A tűzről levéve egyenként hozzáadjuk a tojásokat, így nagyon sűrű, burgonyapüréhez hasonló állagú tésztát kapunk.
A tésztát csillagcsőröshabzsákba szedjük, és mindegyik sütőpapírdarabra 1-1 karikát nyomunk. A papír segítségével csúsztatjuk a forró olajba - így a tészta megtartja a formáját -, és szép pirosra sütjük.
Az összes csokoládét apróra tördeljük, megolvasztjuk. A jól lecsepegtetett fánkokat olvasztott csokoládéba, a mogyoróba és cukordíszbe mártjuk. A maradék olvasztott csokoládét a tejszínnel krém sűrűségűre felfőzzük, és a fánkok mellé kínáljuk.
Munka: kb. 1 óra