6 ok, ami miatt a leghűségesebb emberek is megcsalják a párjukat
2018-03-13  /  Szerző:   /   Párkapcsolat Komoly párkapcsolatban élsz? Pároddal hűségesek vagytok egymáshoz, és úgy érzed, hogy a ti kapcsolatotok annyira erős, hogy soha nem csalnátok meg egymást? Nem szeretnénk elkeseríteni, azonban pszichológusok szerint mégis léteznek olyan helyzetek, amikor még a leghűségesebb emberek is hűtlenekké válnak. Alábbi cikkünkben felsoroljuk azt a 6 leggyakoribb okot, ami arra készteti még a leghűségesebb embereket is, hogy megcsalják a párjukat.

1. Nem teljesített igények

Amikor az interperszonális igények (szexuális élet, érzelmi intimitás, párkapcsolati kényelem) nincsenek kielégítve, akkor megjelenhet a hűtlenség a párkapcsolatban. Ha ez megtörténik, az a fél, akinek nincsenek kielégítve az igényei, felmérheti az adott helyzetet, majd pedig eldöntheti, hogy megpróbálja megbeszélni a párjával ezt a problémát vagy egymagában keres rá megoldást. Gyakran előfordul az is, hogy az egyik fél egy másik személyt kér fel arra, hogy segítsen a párkapcsolati problémák megoldásában, végül pedig a segítő személyhez kerül közelebb, és emiatt történik a megcsalás.

2. Az értékelés hiánya

Vannak olyan párkapcsolatok, ahol nagyon ritkán mondják el egymásnak a párok, hogy mit értékelnek a másikban. Ha az egyik fél nem kap elég pozitív visszacsatolást a párjától, akkor egy idő után még a leghűségesebb személy is máshol fogja keresni azt a személyt, aki értékelni fogja őt.

3. Az egyedüllét

Még a leghűségesebb emberek is hűtlenekké válhatnak egy olyan párkapcsolatban, ahol egyedül érzik magukat. Ha egy személy nem tudja megbeszélni a legintimebb dolgait, ha intellektuálisan nem tud közeledni a partneréhez, ha unja azt, hogy mindent egyedül kell megoldania, akkor előbb-utóbb hűtlenné fog válni a párkapcsolatban. A kapcsolat iránti vágy a legalapvetőbb emberi szükséglet, így ha valaki nem kapja ezt meg a párjától, akkor máshol fogja majd keresni.

4. A düh

Az emberek akkor is megcsalhatják a párjukat, amikor nem tudják direkt kifejezni a negatív érzelmeiket, és ahelyett, hogy szembenéznének a problémákkal és megoldanák a konfliktusokat, inkább azt választják, hogy dühből megcsalják a párjukat, hiszen ezáltal szeretnének fájdalmat okozni neki.

5. Az intimitástól vagy elkötelezettségtől való félelem

Egyes emberek, bár komoly párkapcsolatban élnek, mégis félnek a túlzott intimitástól és az elkötelezettségtől. Ez a félelem általában egy gyermekkori trauma miatt alakul ki, amely következtében bizonytalanná váltak. Azok az emberek, akik félnek a szabadságuk elvesztésétől, még ha nagyon is szeretik a párjukat, hűtlenekké válhatnak a párkapcsolatban.

6. Az emlékek

Ha egy felnőtt személy ismét megtapasztalja a tini korban átélt szerelem vibrálását, ha olyan lehetőség adódik, amikor újra eszébe jutnak azok a gondtalan fiatalkori évek, amikor egy szenvedélyes párkapcsolatban élhetett, akkor lehetséges az is, hogy egy időre ez elvakítja még a leghűségesebb partnert is. Ez főleg akkor történhet meg, ha a párkapcsolatban, amelyben épp van, nincs jelen az intimitás, az értékelés, a fejlődés iránti vágy, a párkapcsolati kényelem vagy a boldogság.