A szenvedélyes szerelem hosszú vagy rövid távú párkapcsolathoz vezet?
2018-02-27  /  Szerző:   /   Tudtad-e? A szenvedélyes szerelem arra ösztönzi a párkapcsolatot, hogy hosszabb ideig tartson? Vagy épp ellenkezőleg? A szenvedély egy múló érzelem? A szenvedélyes szerelem általában hamar elmúlik, helyette pedig egy erősebb kötelék alakul ki a felek között. Pszichológusok, akik hosszabb ideig vizsgálták a párkapcsolatok életét, arra a következtetésre jutottak, hogy a szenvedély az első két év után alábbhagy a párkapcsolatban. A szenvedélyes szerelem ezután 15 évig hanyatlani kezd, majd visszatér akkor, amikor a gyermekek kirepülnek a családi fészekből.

Hogyan tudnánk a leginkább jellemezni a szenvedélyes szerelmet, hogyan tudnánk ezt mérni?

A pszichológusok és szociológusok, akik a szenvedély fogalmával foglalkoztak, különbözőképpen határozták meg a szenvedély fogalmát: egyrészt úgy határozták meg, mint egyfajta fizikai vonzalmat, mely szerelemig, sőt megszállottságig fejlődik, másrészt pedig úgy határozták meg, mint egyfajta mániát vagy romantikát, vagy szoros függőséget a partnertől.

A legutóbbi felmérések szerint a szenvedélyes szerelmet érzelmi, kognitív és viselkedésbeli összetevők alapján határozták meg, ezáltal könnyebben mérhetővé vált ez az érzelem.

A szenvedélyes szerelem és kognitív összetevői:

 • Sokat gondolkodsz/ sokat gondolsz a partneredre.

 • Idealizálod a pároddal való párkapcsolatodat vagy idealizálod a párodat.

 • Arra vágysz, hogy minél bensőségesebben megismerd a párodat, és ugyanakkor arra is, hogy ő is hasonlóképpen megismerjen téged.

 • Tüzes szerelem érzése.

 • Partnered szexuálisan vonz téged.

 • Jól érzed magad, amikor a párkapcsolatod jól működik.

 • Ha problémák adódnak a párkapcsolatodban, ez negatívan befolyásolja a hangulatodat is.

 • Szereted a párodat, és arra vágysz, hogy ő is viszont szeressen.

 • A szenvedélyes szerelem arra késztet, hogy egy teljes és tartós kapcsolatot alakíts ki a partnereddel.


A szenvedélyes szerelem és viselkedésbeli összetevői:


 • Megpróbálod felderíteni, hogy mit érez a párod.

 • Támaszt és segítséget nyújtasz a szeretett személynek.

 • Fizikailag közel állsz a partneredhez.


A szenvedélyes szerelem sokkal többet jelent a szexuális vonzalomnál. Ez pedig amiatt van, mert a gondolatok, az érzelmek és a viselkedés kiegyensúlyozza a szexuális vágyakozást.

A szenvedélyes szerelemnek szüksége van intimitásra és elköteleződésre mindkét fél részéről azért, hogy a párkapcsolat jól tudjon működni. A pszichológusok megalkottak egy érzelem mérő skálát, ez pedig egy olyan háromszög elmélet, amely bármelyik párkapcsolatot kiértékelheti.

A szenvedély nélküli elköteleződés vagy intimitás csak egyszerű szerelem. Az érzelem nélküli szenvedély pedig csak egyszerű testi vonzalom.

Az évek során ezek a szintek minden párkapcsolatban megjelennek. A szenvedélyes szerelem egy romantikus párkapcsolat kezdetén jöhet létre. Ez pedig intim kapcsolattá válhat, vagy akár elköteleződéshez is vezethet. Ideális esetben egy párkapcsolatban eljön annak is az ideje, amikor mindezek egy időben találkoznak.

Pszichológusok azt tanácsolják, hogy ne bánjuk meg a szenvedély idővel való csökkenését, mert a szenvedélyes szerelmet felváltja az intimitás egy másik fajtája, a barátságtól kezdve addig, hogy megosszuk egymással az azonos értékeinket.

A szenvedélyes szerelem érzése idővel alábbhagy, és teljesen természetes, ha ez így történik. Ne engedd magad befolyásolni azzal a felfogással, miszerint mi emberek arra vagyunk „programozva”, hogy folyamatosan az újdonságot keressük a párkapcsolatainkban. Ez azt jelenti, hogy a szenvedély és a boldogság idővel megszűnik, ami persze semmiképp sem igaz, hiszen ezeket az érzelmeket csak gondozni kell az idő múlásával, így sohasem fognak megszűnni a párkapcsolatunkban.