Földimogyorós-zöldfűszeres hal
Hozzávalók 4 személyre
A halhoz:
-2 salotta hagyma
-1 ujjnyi gyömbér
-2 gerezd fokhagyma
-2 ek. zöldcitromlé
-1 ek. szójaszósz
-1 tk. cukor
-4 ek. olaj
-4 tengeri süllő filé
-4-4 szál friss menta, bazsalikom és/vagy koriander
-2 ek. sózatlan földimogyoró
-2 ek. friss kapor
A körethez:
-jázminrizs
Elkészítés:
A salottát, a gyömbért, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Félretesszük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A zöldcitromlevet simára keverjük a szójaszósszal, a cukorral és 2 ek vízzel.
Serpenyőben 2 ek olajat hevítünk. A halat sózzuk, és a halfiléket bőrös felükkel lefelé sütjük, kb. 5-8 percig, míg a bőre ropogósra sül. Ekkor áttesszük a sütőbe, és vastagságtól függően még 5-10 percig sütjük. A halszeleteket tányérra tesszük.
Míg a hal sül, a maradék 2 ek olajon megdinszteljük a salottát a gyömbérrel. Kb. 3 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és még fél percig kevergetjük. Hozzáöntjük a zöldcitromos keveréket, és 1 percig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a zöldfűszereket és a mogyorót. A halszeletekre halmozzuk, kaporral díszítjük. Párolt rizzsel tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: Kb. 35 perc múlva