Földimogyorós-zöldfűszeres hal
2025-01-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A halhoz:

-2 salotta hagyma

-1 ujjnyi gyömbér

-2 gerezd fokhagyma

-2 ek. zöldcitromlé

-1 ek. szójaszósz

-1 tk. cukor

-4 ek. olaj

-4 tengeri süllő filé

-4-4 szál friss menta, bazsalikom és/vagy koriander

-2 ek. sózatlan földimogyoró

-2 ek. friss kapor

A körethez:

-jázminrizs

Elkészítés:

A salottát, a gyömbért, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Félretesszük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A zöldcitromlevet simára keverjük a szójaszósszal, a cukorral és 2 ek vízzel.

Serpenyőben 2 ek olajat hevítünk. A halat sózzuk, és a halfiléket bőrös felükkel lefelé sütjük, kb. 5-8 percig, míg a bőre ropogósra sül. Ekkor áttesszük a sütőbe, és vastagságtól függően még 5-10 percig sütjük. A halszeleteket tányérra tesszük.

Míg a hal sül, a maradék 2 ek olajon megdinszteljük a salottát a gyömbérrel. Kb. 3 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és még fél percig kevergetjük. Hozzáöntjük a zöldcitromos keveréket, és 1 percig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a zöldfűszereket és a mogyorót. A halszeletekre halmozzuk, kaporral díszítjük. Párolt rizzsel tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: Kb. 35 perc múlva