Mit tegyél, ha örökös féltékenység gyötör?
2021-07-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Nincs olyan ember, aki ne szenvedett volna már a féltékenységtől, ha csupán egy rövidebb ideig is, vagy egy nehezebb szituációban. Ez természetes emberi reakció. Vannak azonban olyanok is, akik örökös féltékenységtől szenvednek, hiányolják a párjuk jelenlétét az életükben, ez pedig már komoly probléma, súlyosabb gondok meglétét feltételezi a háttérben, és kifejezetten romboló hatással van a párkapcsolatra is hosszabb távon. A féltékenység fakadhat a partner egy korábbi tettéből, de eredhet akár gyerekkori traumákból is.

Szerencsére van néhány dolog, amellyel felveheted a harcot a gyötrő féltékenységgel és hiányérzettel, hogy megmentsd a kapcsolatodat is.

1. lépés: Vedd észre, hogy valami nincs rendjén!

Ismerd fel, és nyíltan mondd ki, hogy ez az állandó féltékenység egy komoly probléma, amivel szembe kell nézned. Gondold végig, hogy vajon honnan eredhet. Mitől félsz? Miért vagy bizonytalan? Milyen okokat adott a párod, hogy ezek a negatív érzések felbukkantak benned? Ezek valós okok egyáltalán, vagy csak feltételezésekbe bonyolódtál?

2. lépés: Légy nyitott és őszinte!

Beszélj a pároddal nyíltan az érzéseidről. Mondd el neki, hogy féltékenység gyötör, és emiatt rosszul érzed magad. Több, mint valószínű, hogy már ő is észrevette a problémát, és talán megkönnyebbülést érez majd amiatt, hogy végre beszélhettek róla, emellett jobban megérti majd a különös viselkedésed okait is. Ugyanakkor arra is fel kell készülnöd, hogy esetleg ő hozzád hasonló gondokkal küzd.

3. lépés: Ne azonosulj az érzelmeiddel!

Bármennyire is nehéznek tűnik, ne hagyd, hogy a rossz érzések a hatalmukba kerítsenek, és magukkal rántsanak a mélybe. Ismerd fel és azonosítsd be, hogy mit érzel, de aztán engedd is el őket. Sok időre és gyakorlásra lesz szükséged, légy türelmes magadhoz.

4. lépés: Ne tedd túl magasra a lécet!

Előfordulhat, hogy a féltékenységed abból ered, hogy túl sokat vársz el a partneredtől, aki képtelen megfelelni a kitűzött szintednek. Gondold végig, hogy mit szeretnél, és mennyire reálisak az igényeid. Talán rájössz majd, hogy már eleve kudarcra ítélted az egész kapcsolatot, mert sosem lehet olyan tökéletes, mint amilyet elképzeltél.

Ezt is olvasd el!  - Hogyan győzd le a féltékenységed egy nyitott kapcsolatban?

5. lépés: Építsd a kapcsolatot!

Elengedhetetlenül fontos, hogy Te és a párod szánjatok elég időt egymásra, és a kapcsolatotok fejlesztésére. A féltékenységed fakadhat abból is, hogy mellőzöttnek érzed magad, mert csak kevés időt töltötök együtt, ez pedig hiányérzetet szül. Szervezzetek romantikus programokat, törekedjetek a minőségi közös időtöltésre, hogy szorosabbra fűzhessétek a köteléket.

6. lépés: Kérj külső segítséget!

Ha ketten nem tudtok megbirkózni a problémával, akkor ne félj szakemberhez fordulni. Egy külső, és tapasztalt szem gyorsabban képes beazonosítani a gondok forrását, és segít leküzdeni is azt.

7. lépés: Csináld minden nap, kitartóan!

Fektess le reális célokat magadnak. A gondok nem múlnak el egyetlen éjszaka alatt, különösen akkor, ha féltékenységről van szó. Vezess naplót, vagy csak jegyzeteld le a történéseket, az érzéseidet, írd ki magadból őket. Légy kedves és elnéző önmagadhoz, mert csak türelemmel leszel képes átlendülni a nehezén.