Hogyan győzd le a féltékenységed egy nyitott kapcsolatban?
2020-07-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A féltékenység az ember szerves része. Már gyerekkorban elkezdődik, és elkísér bennünket életünk végéig. De a felnőtté válás egyik feladata, hogy képessé váljunk kontrollálni ezeket a negatív érzéseket. Gyakran halljuk, hogy nem szabad önmagunkat másokhoz hasonlítgatni, és irigykedni a többi ember kívülről szebbnek látszó életére. Mégis nehéz ezt a tanácsot megfogadni és betartani. Idő és türelem kell hozzá.

Különösen akkor nem egyszerű a helyzet, ha úgy alakul, hogy egy nyitott kapcsolatban találod magadat. Egy ilyen viszonyban a féltékenység szinte elkerülhetetlen, mégis tehetsz ellene, ha követed az alábbi lépéseket:

1. lépés: Fogadd el, hogy így érzel!

Gyakran előfordul, hogy még magunk előtt sem akarjuk elismerni a féltékenységünket. Beleegyezünk egy nyitott kapcsolatba, mert ez volt, amire vágytunk. Így nincs kötöttség, sem lelkiismeretfurdalás, csak szórakozás. Mégis rosszul érzed magad, ha a párod valaki mással megy el a kedvenc közös helyetekre vacsorázni, vagy ha helyetted egy idegennel tölti a hétvégét. Ilyenkor fontos, hogy ne próbáld a szőnyeg alá söpörni a problémát. El kell fogadnod, hogy bánt a dolog, és ezek az érzelmek is hozzád tartoznak. A féltékenység egy nyitott kapcsolat természetes velejárója, egy olyan emberi tulajdonság, ami mindenkiben ott lakozik.

Ezt is olvasd el! - Honnan ered a féltékenység?

2. lépés: Mondd el az érzéseidet a partnerednek!

Egy ilyen beszélgetésre egy semleges, nyugodd helyen keríts sort. Ahol mindketten biztonságban érzitek magatokat, és lehetőleg messze a hálószobától. Őszintén mondd el az érzéseidet. Ne támadj, ne hibáztasd, csak magadról beszélj.

3. lépés: Hallgasd meg és válaszolj!

Amikor Te kiöntötted a lelked, akkor viszont engedd meg neki is, hogy elmondja a saját gondolatait. Lehet, hogy ő is hasonló érzésektől szenved, vagy túl friss a kapcsolat, amelyben még nem fektettétek le a határokat és a legfontosabb szabályokat. Egy ilyen beszélgetés jó alkalmat kínál arra, hogy ez megtegyétek. Mondjátok el egymásnak, hogy mi az, ami bánt Titeket. Talán attól félsz, hogy többet lesz egy másik partnerrel? Vagy szorosabban kötődik majd hozzá, mint hozzád? Fontos, hogy őszintén és nyíltan megbeszéljétek ezeket a félelmeket.

4. lépés: Légy őszinte a partnered másik partnerével!

Ha Ti ketten megbeszéltétek ezeket a problémákat, akkor a partnered másik párjával is tisztáznod kell a helyzetet. Neki is tudnia erről, hiszen ebből fogja tudni, hogy meddig mehet el. Lehet, hogy őt is ugyanilyen érzések bántják, és semmivel sincs könnyebb helyzetben, mint Te.

Még, ha nem is köteleződtök el teljesen egymás mellett a partnereddel, a nyitott kapcsolat is kapcsolat. Fontos része az életednek, ezért elengedhetetlen az őszinteség, és nyíltság. Csak így érezheti jól magát minden fél, csak így működhet hosszabb távon. Persze, ha a féltékenység elhatalmasodik rajtad, akkor nem biztos, hogy ezt a műfajt Neked találták ki.