Mit jelent az érzelmi vonzalom, és miért olyan létfontosságú az életünkben?
2020-02-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Kerültél már olyan helyzetbe, hogy nagyon közel érezted magad valakihez lelkileg, mégsem bírtad volna elképzelni sem, hogy egyszer megcsókold? És olyanba, hogy vágytál valaki testi közelségére, de sosem tudtál vele igazán nyíltan és őszintén beszélgetni?

Ha igen, akkor már a saját bőrödön is megtapasztaltad, hogy mi a különbség az érzelmi és a fizikai vonzalom között.

Érzelmi vonzódás akkor jön létre, ha a másik ember gondolatai és szellemisége felkeltik a figyelmedet, és magukkal ragadnak, függetlenül attól, hogy külsőre egyébként tetszik-e az illető. Az érzelmi vonzódás hasonló a barátsághoz, de több benne a vibrálás, és a kémia.

Az érzelmi vonzalom számos formában előfordulhat.

Ha valaki kedves Veled, és apró gesztusokkal próbál felvidítani, az egy érzelmi kötődésre utal.

Az is gyakori, hogy valaki egyfajta mentorként támogat a céljaid eléréseben, és ezért alakul ki egy mélyebb kapcsolat. Ő lehet például egy kollégád, akivel minden nap ugyanabban az irodában dolgozol, és akivel sokat beszélgetsz az élet egyéb területeiről is. Ettől függetlenül sosem jutna eszedbe, hogy fizikailag is közelebb kerüljetek egymáshoz.

Ezt is olvasd el! Miért vonzódunk egymáshoz? Mitől működik a kémia?

Amikor egy másik ember értékeli és sokra tartja a nézeteidet, és az értékrendedet, attól Te is magabiztos leszel, és még inkább megnyílsz előtte. Ha egy ismerősöd jó és rossz időszakokban egyaránt támogat, és tudod, hogy mindig számíthatsz rá, az szintén egy elvághatatlan érzelmi köteléket hoz létre köztetek.

Az érzelmi vonzalom egy következő elterjedt formája, amikor valakihez a hobbid, és a közös érdeklődési körötök kapcsán kerülsz közel. Ez egyfajta kiteljesedése a kapcsolatotoknak, hiszen közösen élhettek át számtalan élményt. Ezért is javasolják párkapcsolati szakértők, hogy olyan helyen keress párt, ahol azt csinálhatod, amit szeretsz (például egy főzőkurzus, vagy tánciskola).

Mindezekkel szemben a fizikai vonzalom csak a külsőségeken, a megjelenésen alapszik, mélyebb érzelmekkel nem jár együtt. Ha olyan kapcsolatban élsz, amelyet pusztán a testi vonzalom tart össze, akkor valószínűleg csak ködös elképzeléseid lehetnek arról, hogy mit gondol, és hogy érez irántad valójában a partnered.

Akkor sem kell megijedned, ha Te is belecsöppensz egy olyan kapcsolatba, amelyben erős az érzelmi kötődés, de fizikailag nem vonzódtok egymáshoz. Ez ugyanis idővel változhat. Sokszor az érzelmi kötődés alakul át, és teljesedik ki fizikai vonzalommá. És pont ez az, amit mindannyian keresünk, egy lelkitársat, akivel működik a kémia testileg és lelkileg egyaránt.

Ha pedig egy időben létrejön mind az érzelmi, mind a fizikai vonzalom, akkor megtörténik az igazi csoda, amelyet romantikus szerelmi kapcsolatnak nevezünk.