Miért vonzódunk egymáshoz? Mitől működik a kémia?
2017-09-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e? Az emberek közötti vonzalom mindig is sokat vitatott téma volt. Mitől vonzódnak egymáshoz az emberek, mi befolyásol minket a párválasztásban? A tudósok évtizedeken át kutatták azokat a mentális is pszichológiai folyamatokat, melyek befolyásolhatják az emberek közötti vonzalmat. Miért tekintünk egyes embereket vonzónak, vagy épp ellenállhatatlannak, és hogyan alakulhat át a kezdeti fizikai vonzalom egy hosszú távú romantikus kapcsolattá?

Az emberek közötti vonzalom: a kémia pszichológiája

Mindegy, hogy még a kezdeti szerelmi időszakát éli valaki, vagy már 20 éve van együtt a párjával, a felek közötti vonzalom, tudat alatt, egy stabil és egészséges partner felismerésén alapszik. Fizikai szinten, a heteroszexuális férfiakat olyan nők vonzzák, akik egészségesnek és termékenynek tűnnek. A fényes haj például genetikailag is vonzóvá teszi a nőket a férfiak szemében. A nők vékony dereka és szélesebb csípője is ugyanúgy genetikailag vonzó a férfiak szemében.

Az egészség fizikai jelek a nőket is vonzzák a férfiakban, azonban felmérések azt mutatják, hogy a nők sokkal több tényezőt elemeznek a férfiakkal kapcsolatban. Például a nőknek nem elég, ha a férfinek dús és fényes haja van, nekik a stabilitás, a jólét, a szociális intelligencia, a műveltség, a baráti közösség és a több nyelven való tudás is ugyanolyan fontos.

Az emberek közötti vonzalom nem csak genetikailag, hanem a környezet által is befolyásolva van. Mindenkinek egyéni preferenciái vannak, melyek nem csak az emberek fizikai kinézetéhez kapcsolódnak, hanem a személyes műveltséghez is. Számos olyan tényező befolyásolja, hogy miként értelmezzük az egyes személyek vonásait. Itt beszélhetünk kultúráról, régi kapcsolatokról vagy élettapasztalatokról is.

Az emberek közötti vonzalmat a fizikai vonásaik befolyásolják?

Felmérések szerint van még pár olyan tényező, amellyel kiegészíthetnénk a vonzó személyek profilját:

Egyenes testtartás: egy 2016-os felmérés alapján, a nyitott testtartás növeli az adott személy esélyét arra, hogy mások vonzónak lássák.

Pihentető alvás: egy másik felmérés alapján, az emberek le lettek fényképezve egy pihentető alvás után, utána pedig miután 31 óráig nem aludtak. Az alvás nélkül lefényképezett személyeket gyakrabban hitték betegnek, és kevésbé tartották őket vonzónak a többi emberek.

Nyugodt jelenlét: a neurotikus természetű személy, aki gyakran stresszes, nagyon ellenszenves úgy a férfiak, mind a nők számára. Nagyon gyakran az ilyen természetű emberek olyan párkapcsolatokban ismerhetőek fel, akik gyakran szoktak szakítani a párjukkal.

A feromonok és az emberek közötti vonzalom

Biztosan hallottál már a feromonokról. Ezek a szagtalan molekulák, melyeket a test termel akkor, amikor vonzódsz valakihez. Még ha a feromonok szagtalanok is, tudat alatt felismerhetőek a szaglásunk által.

Egy másik felmérésben észrevették azt, hogy a nők azoknak a férfiaknak a szagát tekintették vonzóbbnak, akik sok zöldséget és gyümölcsöt esznek, és ezáltal valószínű egészséges utódokat is nemzhetnek. Azok a férfiak pedig, akiknek a táplálkozása főleg a szénhidrátokon alapult, kevésbé voltak vonzóak a nők számára.

A vonzalom nem csak fizikai vonzalom

A feromonok hozzájárulnak a pillanatnyi kémia kialakulásához, azonban a pszichológia – az a mód, ahogyan az emberek viselkednek – határozza meg, hogy az emberek közötti vonzalom egy hosszú távú kapcsolat kialakulásához vezet-e.

A nők és a férfiak is vonzónak tartják az intelligenciát, de ugyanakkor a segíteni akarás és az élni vágyás képességét is. Miután elmúlik a kezdeti fizikai, szexuális vonzalom, minden ember elkezd keresni a másikban (tudatosan vagy tudat alatt) ugyanolyan ideálokat és értékeket, melyeket saját maga is birtokol, és ez az, ami igazából tartóssá teszi majd a kapcsolatot két ember között.

Hasonló bejegyzések