Minden üzenetre kell válaszolnod, ha a neten ismerkedsz?
2024-06-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Napjainkban számtalan formában és mennyiségben kapunk üzeneteket minden irányból, amelyekkel nem könnyű lépést tartani, és lássuk be, fárasztó is az összes megkeresésre reagálni. Egy internetes társkeresőre beregisztrálva is azt tapasztaljuk, hogy rengetegen megkeresnek minket, ki udvariasan, ki kevésbé. Nyilván nem lehet mindenki szimpatikus számunkra, de vajon létezik arra valamiféle szabály, hogy kötelező-e mindig mindenkinek válaszolnunk?

Udvariasság és elvárások

Az alapvető udvariasság megkívánja, hogy minden normális hangvételű, érdemi megkeresésre reagáljunk. A valóságban azonban sokszor azzal szembesülünk, hogy a megszólítottak nagy számban nem válaszolnak. Ez nemcsak a társkeresésre jellemző, hanem általános tendencia az információáramlás növekedésével. A számtalan beérkező üzenet között könnyű elveszni, és az emberek egyre kevésbé érzik kötelességüknek, hogy minden megkeresésre válaszoljanak.

Visszautasítás és annak nehézségei

A társkeresés területén az elutasítás különösen érzékeny kérdés. Az emberek általában nem szeretnek másokat visszautasítani, és gyakran nehezen találnak megfelelő szavakat erre. Néhányan halogatják a választ, míg mások egyszerűen figyelmen kívül hagyják a megkereséseket. Pedig egy egyszerű, udvarias visszautasító válasz is sokkal jobb, mint a teljes némaság. Az is előfordulhat, hogy a megkereső kifejezetten kéri, hogy ne írjanak neki vissza, ha a válasz negatív lenne.

Kellemetlen helyzetek és provokatív üzenetek

Sajnos az is előfordul, hogy valaki provokatív, trágár vagy szemtelen üzenetet kap. Ilyen esetekben érthető, ha az ember nem reagál, és inkább letiltja a feladót. Az ilyen üzenetek kezelése külön kategóriát képez, hiszen senki nem köteles elviselni a durva vagy tiszteletlen megkereséseket.

Elmaradt válaszok és következményeik

Egy másik gyakori jelenség, amikor valaki hosszasan ír egy bemutatkozó levelet, majd az erre adott válaszra soha többé nem reagál. Ez különösen frusztráló lehet, hiszen az egyik fél időt és energiát fektetett a kommunikációba. Ha már vettük a fáradságot egy üzenet megírására, illendő lenne legalább megköszönni azt. Az elmaradt válaszok a társkeresők közötti kommunikáció ritmusát is megbonthatják, ami végül az ismerkedési folyamat megszakadásához vezethet.

Fotók és személyes találkozások

Gyakori probléma az is, amikor valaki képet küld magáról, és ezután a másik fél egyszerűen eltűnik. Előfordulhat, hogy addigra már több levelet váltottak, esetleg chateltek is, de a fotó elküldése után a kommunikáció megszűnik. Ez ismét a negatív vélemények felvállalásának nehézségére vezethető vissza.

Az udvariasság és a megfelelő kommunikáció fenntartása fontos a társkeresésben. Bár nem mindig könnyű, de törekednünk kell arra, hogy minden érdemi megkeresésre válaszoljunk, még ha az elutasító is. Ezzel nemcsak mások érzéseit tiszteljük, hanem saját udvariasságunkat és emberségünket is megőrizzük.

 

Ez is érdekelhet! - Tévhitek az online randizásról