Minden nap egy alma az egészségért
2023-11-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

"Minden nap egy alma az orvost távolt tartja" - szól a közismert mondás. De mi igaz valójában belőle? És mi minden jót tesz velünk ez a zamatos gyümölcs? Ennek jártunk utána.

Íme egy kis visszatekintés: Még 1866-ban jelent meg először a következő mondat egy walesi magazinban: "Eat an apple on going to bed, and you'll keep the doctor from earning his bread", vagyis ha lefekvés előtt eszel egy almát, elveszed az orvos munkáját. Már akkor nagyon jól tudták, hogy az alma milyen sokat tesz az immunrendszerünkért.

Azóta is tudjuk, hogy nagyon egészséges gyümölcsről van szó, de az azért egyértelmű, hogy egy alma önmagában nem tartja távol az orvost. Inkább csak arról van szó, hogy az alma az egészséges táplálkozást képviseli. Ennek ellenére a kis gyümölcs megérdemel egy kis dicséretet.

Íme 6 ok, amiért az alma igazi egészség- és szépségjavító:

1. Tápanyagbomba

Az alma C-vitamin-tartalma különösen magas. A gyümölcs mindennapos fogyasztása erősíti az immunrendszert, és segít megelőzni az influenzaszerű fertőzéseket és a lázat. Emellett rengeteg rostot, antioxidánst és nyomelemet is tartalmaz.

2. Altatószerek

Térjünk vissza az eredeti közmondáshoz. Tanulmányok szerint egy alma elfogyasztása néhány órával lefekvés előtt állítólag mély alvást biztosít. És hogy mi ennek az oka? Az alma egyenletes vércukoreloszlást okoz az éjszaka folyamán. Ez lehetővé teszi, hogy jobban és pihentetőbben aludjuk végig az éjszakát.

3. Jót tesz a szívünknek

És ha ez nem lenne elég, az alma állítólag megelőzi az érelmeszesedést is, ami legrosszabb esetben szívrohamhoz vezethet. Ez a gyümölcs magas pektintartalmának köszönhető, amely csökkenti a vér koleszterinszintjét. Az anyag azonban főként az alma héjában található. Ezért semmiképpen se hámozzuk meg a gyümölcsöt, hanem mindig egészben fogyasszuk! 

4. Feszesíti a bőrt

Az alma a szépségápolás terén is sokat tud nyújtani. Erős antioxidáns hatásának köszönhetően serkenti a test fiatalodását, és feszesen és rugalmasan tartja a testszöveteket.

5. Beindítja az emésztést

Nem véletlen, hogy az alma gyakran szerepel a diétákban és a méregtelenítő programokban. A gyümölcs nemcsak alacsony kalóriatartalmú, de gátolja az éhségérzetet és serkenti az emésztést.

6. Fehéríti a fogakat

Az alma rágása serkenti a nyáltermelést, és így csökkenti a baktériumok termelődését a szájban. De vigyázz: soha ne moss fogat közvetlenül az alma elfogyasztása után! Az almában lévő sav ugyanis egy kicsit feloldja a fogzománcot, és a fogmosáskor "lesúrolhatod" a fogadról. Jobb, ha az alma elfogyasztása után körülbelül egy órát vársz a fogmosással.