Húsos sárgarépa rakottas
2023-11-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-15 dkg rizs

-4 szál sárgarépa

-1 fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-2 szál rozmaring

-1 csokor petrezselyem

-2 ek. olívaolaj + a tálhoz

-40 dkg darált pulykahús

-2 tojás

-10 dkg reszelt eidami sajt

-2 dl tejföl

Elkészítés:

A rizst leöblítjük, kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. A sárgarépát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A rozmaringot, a petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk.

Az olívaolajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a darált pulykahúst, sóval, borssal, a felaprított rozmaringgal, a petrezselyemmel, a fokhagymával ízesítjük, és fehéredésig sütjük.

Alufóliával kibélelünk, beolajozunk egy kisebb tűzálló tálat, és a reszelt sárgarépa felét belesimítjuk. Rászedjük a főtt rizst, majd a fűszeres húst, és befedjük a sárgarépa másik felével.

Végül a tojásokat összekeverjük a reszelt sajttal, a tejföllel, sóval, borssal ízesítjük, a rakottasra locsoljuk, és 180 °C-os sütőben, 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, 10 percet pihentetjük és nagyobb kockákra vágva tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva