Mikor kell a rózsát metszeni?
2024-02-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Még időben vagyunk! Sőt! Ugyanis a legfontosabb: ne legyen fagy, amikor a rózsát metsszük!

Október végén vágtuk le az utolsó szál virágot, majd a rózsatövek egész télen pihennek. És amikor már nincs fagy a láthatáron, akkor jön el az első lehetséges időpont a rózsák metszésére.

Első időpont: kora tavasszal

A bokorrózsák és a futók nem igénylik az alapos metszést, csak az elhalt hajtásrészeket kell kivágnunk. Az ágyásrózsákat a rügyek beindulása előtt kell rendbe tennünk. A bátrabb kiskerttulajdonosok már tél végén nekifoghatnak, de a tavasz eleje is megfelelő időpont.

1. Minden elhalt részt el kell távolítani.

2. 7-9 centi magasságúra vágjuk vissza a vastagabb ágakat, de úgy, hogy azok ne befelé, hanem mindig kifelé mutassanak.

3. Figyeljünk rá, hogy a rügykezdemények felett körülbelül fél centivel metsszünk.

4. A vadhajtásokat- amiket kisebb leveleirõl és eltérõ, világosabb zöld színükrõl lehet felismerni- tõbõl kell kimetszeni. Ezek ugyanis virágot nem hoznak, de elveszik az energiát az anyanövénytõl.

Második időpont: amíg csak virágzik

Az első elhervadt rózsa jelzi majd, újra szükség van az éles metszőollóra. Május közepétõl október végéig minden elszáradt rózsaszálat érdemes levágni. A virágszárat legalább az első 5 osztatú levél alatt kell kimetszeni. Az is jó, ha ennél lejjebb tesszük, fő, hogy ne a rózsa tövénél nyírjunk. Ezt a módszert minden rózsafajtánál érdemes alkalmazni, mert így ösztönözzük növényeinket, hogy újabb és újabb bimbókat neveljenek.

A minivel bánjunk kesztyűs kézzel!

A pici, cserépből a kertbe kiültette rózsák ágait ne vágjuk vissza annyira erőteljesen, mint az ágyásrózsákat, de a törzses rózsákkal bánjunk ugyanúgy. Nyáron aztán mindkét rózsatípusról folyamatosan távolítsuk el az elhervadó virágokat. A lakásban élő minirózsa egész évben igényli a metszést. Ügyeljünk rá, hogy az elszáradt virágrész szárát sose vágjuk tövig vissza.