Miért vonzod a működésképtelen kapcsolatokat?
2020-03-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A legtöbb ember olyan partnert keres és választ magának, aki hozzá hasonlóan látja a világot. Ez a kompatibilitás, azaz hasonló értékrend, elképzelések és preferenciák az élet olyan területein, mint a szerelem, család, pénz, vallás vagy erkölcsi normák, nagyban hozzájárul egy kiegyensúlyozott párkapcsolat hosszú távú fenntartásához.

De Te sem csak ezek alapján választod ki a partneredet. Olyan embert próbálsz keresni, aki hozzád hasonló elképzelésekkel bír arról, hogy milyen egy párkapcsolat, és hogyan működik. Bármennyire is ideálisan hangzik mindez, pont emiatt sülhet el az egész visszafelé, és dönthet romba mindent.

Hogy miért?

Előfordulhat ugyanis, hogy a szüleidnek sosem volt jó a házassága, így számodra ők egy csöppet sem ideális párkapcsolati mintát „tanítottak meg”. Ezek után nem csoda, hogy olyan partnereket választasz, akik emlékeztetnek erre a gyerekkorodban látott mintára, azaz egyik működésképtelen kapcsolatból lépsz át a másikba, és soha nem kapod meg azt, amire igazán vágynál. Házasságot kötsz egy férfivel vagy nővel, aki olyan, mint az apukád, vagy anyukád, és azt várod, hogy Neked működni fog.

De sajnos nem fog.

Az ilyen párkapcsolatokra jellemző leginkább, hogy a pár egyik (vagy mindkét) tagja folyamatosan próbálja megváltoztatni, és ellenőrizni a másikat. Ez viszont sosem működik. Ha a szüleiddel problémáid voltak, és utána összejössz egy olyan emberrel, mint ők, akkor a pároddal is problémáid lesznek.

Ezt is olvasd el! 11 korai párkapcsolati probléma, amely az idővel nem múlik el, csak rosszabb lesz

Ha mindig olyan partnert keresel, aki hasonlít a benned kialakult mintához (pl. aki szeret sokat kapni, és vissza csak kevesed ad), akkor elkerülhetetlen, hogy újra és újra egy ilyen emberrel alakíts ki párkapcsolatot. Amikor pedig pont ez az általad keresett tulajdonsága zavar, akkor ahelyett, hogy szakítanál a pároddal, elkezdesz mindenféle mentségeket kitalálni, és erről a rossz tulajdonságáról tudomást sem venni, sőt, egyenesen tagadni. Ezzel pedig a lehető legtávolabb kerülsz attól, hogy a párkapcsolatod valaha is jól működjön. A tagadással ugyanis megkönnyíted a partnered számára, hogy kihasználjon Téged, mert nem kéred, és nem adsz okot sem arra, hogy változtasson a megszokott viselkedésén.

Az igazság az, hogy minden ember kizárólag önmagán tud változtatni, és csak akkor, ha nagyon akarja ezt a változást. Te sosem leszel képes más emberré tenni a párodat, bármennyire is szeretnéd, ha ő ezt nem akarja.

Ezért egészen addig, amíg egy szülőt keresel, a benned lévő gyermeki lélek számára, aki sosem kapta meg azt, amire mindig is vágyott, addig nem leszel képes valódi, egészséges párkapcsolatot kialakítani senkivel. Egy párkapcsolat ugyanis nem egy szülő és gyermek alárendelt viszonyát jelenti. Egy párkapcsolat két egyenrangú fél partnersége. Legelőször Neked kell változnod, mert csak így változtathatod meg az életedet is.