Így faragj Halloween-i töklámpást!
2022-10-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Nyakunkon a Halloween, minden hátborzongató dekorációjával, vicces vagy kísérteties jelmezével és mesterien faragott, ötletes töklámpásaival együtt. Ennek örömére meg is mutatjuk lépésről lépésre a könnyedén elkészíthető ’tökfejet’, mely faragását az egész család élvezheti, és még csak profinak sem kell lennünk hozzá.

A tökéletes tök

Amikor kiválasztjuk kifaragandó tökünket, figyeljünk oda rá, hogy minél kerekebb, szebb formájút keressünk, így a végeredmény is sokkal mutatósabb lesz, mint egy hepehupás, szabálytalan zöldséggel lenne. Ezenkívül vigyázzunk arra is, hogy a tök teljesen ép, friss és mindenhol kemény legyen, hiszen szeretnénk, hogy faragott művünk kitartson legalább két hétig. Viszont, ha már eleve megnyomódott, sérült vagy néhol puha, gyorsabban fog összeesni, mint azt gondolnánk.

Tető

Először is körkörös vonalban haladva vágjuk le a tök tetejét. Figyelve rá, hogy legalább akkora lyukat vágjunk, hogy beleférjen az öklünk. Vigyázzunk, a növény elég kemény, így valószínűleg egy igen éles, nagyobb késre lesz szükségünk a művelethez, vagy beszerezhetünk egy kisebb ágfűrészt is hozzá. (De egy sima fűrész nem jó, mert nem lehet vele hajlított vonalakat vágni.) Azért, hogy tökéletesen visszailleszkedjen majd a tök teteje, ne vágjuk teljesen kör alakúra, hanem inkább kissé szögletesre, hogy mindig megtaláljuk a kivágott darab eredeti pozícióját.

Belezés

Eljött az ideje, hogy kibelezzük a tököt! Használjunk a célra egy nagyobb evőkanalat vagy egy masszív salátakeverő kanalat. Ehhez a feladathoz egy kicsit nagyobb erőbefektetésre is szükség lehet, mivel a tökben lévő magok és szálak eléggé ragaszkodnak helyükhöz. De nem kell óvatoskodnunk, a zöldség bírni fogja a gyűrődést.

A minta

Miután megbirkóztunk a felesleges részek kikaparásával, itt az ideje a minta bejelölésének. Ha biztosak vagyunk magunkban és rajztudásunkban, egy alkoholos filccel nyugodtan rajzolhatjuk is közvetlen a tökre a tervezett arcot vagy motívumokat. Azonban, ha inkább nem vállalnánk ezt a felelősséget, nyomtassuk ki a kiválasztott mintát, és ragasszuk a zöldségre a papírt. Ezután egy gombostű, rajzszög vagy bármilyen pici, éles eszköz segítségével jelöljük végig a tök felületét a vonalak mentén (ezt tegyük meg akkor is, ha közvetlenül rajzoltunk rá).

Faragd ki!

Nem is maradt más hátra, mint kifaragni a töklámpást! Óvatosan, apró mozdulatokkal haladva vágjuk ki a kis szúrt pontokkal megjelölt részeket. Ha egy darabon körbe értünk, egyszerűen lökjük azt ki belülről. A stabilabb eredmény és könnyebb munka érdekében kezdjük a legkisebb lyukakkal és résekkel, és úgy haladjunk a nagyobbak felé. Azért pedig, hogy a kivágott részek barnulását késleltessük, be is kenhetjük ezeket egy kis vazelinnel.

Fény az éjszakában

Ha készen áll a kifaragott töklámpásunk, már csak egy dolgunk maradt: felvillanyozni a művet. Nagyon praktikus – és például gyermekekkel vagy háziállatokkal biztonságosabb – megoldás, ha elemmel működő mécseseket vagy fényfüzért teszünk a tökfej belsejébe. Ha azonban az ’old school’ hívei vagyunk, nyugodtan rakjunk bele hagyományos mécseseket vagy gyertyát, de ez esetben hasznos, ha a tetőre vágunk egy kis ’kéményt’ is a távozó hő számára.