Miért veszélyes az ablakon keresztüli napozás?
2024-02-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Amikor közvetlen napfénynek vagyunk kitéve, a szervezet D-vitamint termel. Márpedig az köztudott, hogy a szükséges D-vitamin nagy része a bőrön keresztül termelődik. De vajon mi a helyzet akkor, ha egy ablaküvegen keresztül árad be a napfény?

Termelhetünk D-vitamint az ablakon besütő napsugarakból?

Neked is jól esik sütkérezni a szobában, kedvenc fotelodban ülve, amikor a napsugarak kellemesen simogatják az arcodat az ablaküvegen keresztül? Mindannyian így vagyunk ezzel. De vajon így is D-vitaminhoz juthatunk?

Sajnos nem. Michael Holick, a Bostoni Egyetem orvosi karának professzora a New York Timesnak elmondta, hogy teljesen mindegy, hogy tél vagy nyár van: „Ha az ablak mögött ülsz, nem fogsz D-vitamint termelni”.

Az UVB-sugarakra van szükségünk ahhoz, hogy mi magunk termeljük a D-vitamint. Ezek a sugarak a bőrben szívódnak fel, és alakulnak át D-vitaminná. Ha azonban egy ablaküveg van köztünk és a nap között, az UVB-sugarakat az kiszűri. Ha nincs UVB-sugárzás, nincs D-vitamin.

Tehát csukd be a laptopodat, és menj ki a napra! Ha még egy kis sétát is teszel ebédidőben, akkor két legyet ütsz egy csapásra: a napi lépésszámot is növeled, és D-vitamint is gyűjtesz!