Miért több tavasszal a refluxos gyermek?
2023-04-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Refluxbetegség során az emésztőnedvvel és a gyomorsavval elkeveredett gyomortartalom áramlik vissza a nyelőcsőbe. A panaszok a legtöbbször a tavaszi és az őszi időszakban erősödnek fel, amely a szakértő szerint több dologgal is magyarázható.

A refluxot gyakran tévesen felnőttbetegségként kezeljük, ám dr. Horváth Dávid, az RMC Clinics szakorvosa szerint a gyermek gasztroenterológiai rendelésre a csecsemők és gyermekek egyötöde reflux okozta panaszok miatt érkezik. Ugyan a tünetek eltérőek lehetnek a különböző életkorokban, az azonban közös, hogy a probléma minden korban kezelést igényel.

Mitől ég a gyerek gyomra?

Refluxbetegségről kellemetlen vagy fájdalommal járó panaszokkal jelentkező gyomorégés esetén beszélünk, amit a gyomortartalom nyelőcsőbe való gyakori visszaáramlása okoz. A refluxbetegség a nyelőcső alsó záróizmának nem megfelelő záródásának következtében alakul ki. „A reflux önmagában egy normális jelenség csecsemőkorban, gyermekek esetén pedig bizonyos étkezéseket követően is tapasztalható. Ha viszont hetente két-három alkalommal rendszeresen jelentkezik, vagy egyéb szervi tüneteket okoz, akkor már kóros állapotnak tekinthető és kezelést igényel” – emelte ki a gyermek gasztroenterológus.

Neurológiai alapbetegséggel élő, illetve koraszülött gyermekeknél gyakrabban fordul elő a probléma, de a gyerekkori refluxot más tényezők is kiválthatják. A jellemző okok közé tartozik egyebek mellett az ételallergia, illetve a gyomor nyálkahártyáját ingerlő vagy túlzott gyomorsavat képző élelmiszerek fogyasztása is. A nagyobbaknál pedig már a stressz is megjelenhet kiváltó tényezőként, amelyet leggyakrabban az iskolai elvárások és a közösségi életük miatt élnek át. Ősszel az iskolakezdés, tavasszal pedig a felvételi időszak okozta a feszültség is meghúzódhat a refluxos epizódok hátterében. A szezonalitást ezenkívül a levegő páratartalmának változásával is magyarázzák egyes tanulmányok. A szakember szerint mindezek miatt az is előfordulhat, hogy egy rövid ideje fennálló gyerekkori reflux csupán tavasszal válik igazán szembetűnővé.

Életkoronként eltérő tüneteik lehetnek

A gyerekkori reflux tünetei életkortól függően változhatnak. Csecsemőknél a legegyértelműbb árulkodó jel a baba gyakori, esetenként sárgás-zöldes színű bukása, illetve rendszeres hányása. Ugyanakkor a sűrű köhécselés, nyelés és böfögés, a kellemetlen szájszag, valamint az általános nyugtalanság szintén refluxra utalhat. A betegség következtében a súlygyarapodás megállhat, akár még fogyhat is a csecsemő. Emellett – a gyomorsav feljutása miatt – a hanyatt fekvés is kényelmetlenné válhat a baba számára, szélsőséges esetekben pedig akár légzéskimaradást is okozhat a visszaáramló gyomortartalom.

„Refluxbetegség esetén nagyobb gyermekeknél étvágytalanság, nyelési nehézség, a torokban jelentkező keserű ízérzés, mellkasi fájdalom, gyomortáji égő érzés, és gyakori felső légúti fertőzések jelentkezhetnek” – sorolta a további jellemző tüneteket dr. Horváth Dávid. Mint mondta, már eszközös vizsgálatok is rendelkezésre állnak – úgymint a nyelőcső és a gyomor endoszkópos vizsgálata, vagy a nyelőcső-pH-mérés –, az esetek döntő többségében a reflux a tünetekre alapozva, valamint a gyermek és a szülő elmondása alapján is diagnosztizálható.