Rakott székelykáposzta
2023-04-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-1 főtt füstölt csülök

-1 szál parasztkolbász

-6 tojás

-1 fej vöröshagyma

-4 ek. olaj

-2 ek. fűszerpaprika

-1 mk. csípős paprikakrém

-2 dl bulgur

-1 kg savanyú káposzta

-5 dl tejföl

-1 ek. étkezési keményítő

Elkészítés:

A csülköt megmossuk, felkockázzuk, a kolbász bőrét eltávolítjuk, húsát felkarikázzuk. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.

Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, rádobjuk a kolbászt és a csülökhúst, kissé megpirítjuk. Meghintjük a fűszerpaprikával, borssal, hozzáadjuk a paprikakrémet. A sózással vigyázzunk, mert a kolbász, a csülök és a káposzta is sós! Beleszórjuk a bulgurt és felöntjük annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Letakarva 10 percig főzzük.

Közben a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kiolajozunk egy tepsit, és belesimítjuk a húsos bulgurt. A főtt tojásokat rákarikázzuk, majd befedjük a káposztával (ha túl sós vagy savanyú, kicsit kimossuk).

A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt és 2 dl vizet, majd egyenletesen meglocsoljuk vele a rakott káposztát. A sütőben 25-30 percig sütjük. Tejföllel tálaljuk.

Munka: kb. 25 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva