Rakott székelykáposzta
Hozzávalók 4 személyre:
-1 főtt füstölt csülök
-1 szál parasztkolbász
-6 tojás
-1 fej vöröshagyma
-4 ek. olaj
-2 ek. fűszerpaprika
-1 mk. csípős paprikakrém
-2 dl bulgur
-1 kg savanyú káposzta
-5 dl tejföl
-1 ek. étkezési keményítő
Elkészítés:
A csülköt megmossuk, felkockázzuk, a kolbász bőrét eltávolítjuk, húsát felkarikázzuk. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.
Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, rádobjuk a kolbászt és a csülökhúst, kissé megpirítjuk. Meghintjük a fűszerpaprikával, borssal, hozzáadjuk a paprikakrémet. A sózással vigyázzunk, mert a kolbász, a csülök és a káposzta is sós! Beleszórjuk a bulgurt és felöntjük annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Letakarva 10 percig főzzük.
Közben a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kiolajozunk egy tepsit, és belesimítjuk a húsos bulgurt. A főtt tojásokat rákarikázzuk, majd befedjük a káposztával (ha túl sós vagy savanyú, kicsit kimossuk).
A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt és 2 dl vizet, majd egyenletesen meglocsoljuk vele a rakott káposztát. A sütőben 25-30 percig sütjük. Tejföllel tálaljuk.
Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva