Miért szoktunk füllenteni egy párkapcsolatban?
2022-05-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Tegye fel a kezét, aki még soha semmilyen körülmények között ne ejtett volna el egy aprócska füllentést a partnere felé! Valószínűleg erre a felhívásra minden kéz lent maradna. Vagy aki az ellenkezőjét állítja, az nem mond igazat. Ez természetesen nem azért van így, mert rosszak vagyunk, és szándékosan bántani akarnánk a másikat, épp ellenkezőleg. Gyakran akkor hazudunk, amikor ezzel szeretnénk a párunkat valamitől megvédeni.

Persze mindig akad ellenpélda, aki egyáltalán nem jó szándékkal közelít másokhoz, ők általában önmaguk védelme érdekében hazudnak. Szerencsére ők alkotják a kisebbséget.

Nézzük, hogy legtöbbször miért is füllentünk egy párkapcsolatban?

 

Pénz

Függetlenül attól, hogy sok pénzed van vagy épp alig, mégis az anyagi dolgok miatt hazudunk egymásnak leggyakrabban. Amikor azon aggódsz, hogy képtelen leszel kifizetni a havi számlákat, akkor nem feltétlenül akarod ezt megosztani a partnerrel, hogy legalább ő ne aggódjon miatta. Ezért elhallgatod a problémáidat, csak, hogy biztonságban érezhesse magát melletted.

Védelem

Sokszor igyekszünk hazugsággal megvédeni valakit, akit szeretünk. Előfordulhat, hogy egy közeli családtagunk nehézségekkel küzd, de nem szeretné nagy dobra verni a problémát, ezért, amikor a párod róla kérdezősködik, Te kegyesen eltereled a témát valami egészen másra. Esetleg, ha olyan helyen jársz, vagy olyan dolgot csinálsz, ami miatt a partnered mindig aggodalmaskodik, akkor nem feltétlenül vallod be neki előtte (se utána), hogy Te mégis odamentél, vagy azt csináltad (például elmentél motorozni a haverokkal).

Család

Szinte mindenkinek van legalább egy olyan családtagja, aki miatt szégyenkezik, vagy legalábbis kínosnak érzi. Ezért, ahelyett, hogy beszélnél róla a pároddal, inkább apró füllentésekkel megszépíted a dolgokat.

Hűtlenség

Amikor letagadod, hogy megcsaltad volna a párod, azt látszólag azért teszed, hogy ezzel megvédd őt és a kapcsolatotokat. De lássuk be, ez korántsem erről szól. Sokkal inkább saját magad próbálod így megóvni, és ez rendkívül önző lépés. Ezzel elveszíted a jogod ahhoz, hogy a meglévő párkapcsolatodban maradhass.


Ez is érdekelhet! - Hogyan állítsd helyre a bizalmat egy hazugság után?

Sajnos bármennyire is ártatlannak tűnik néhány füllentés, valójában egyáltalán nem lenne szabad hazudnunk egymásnak. Hiába hisszük azt, hogy ezzel jót teszünk, valószínűleg hosszabb távon épp az ellenkezőjét fogjuk csak elérni, és egyszer majd összedől a kártyavár, amit lassanként feléptettünk, sokkal nagyobb fájdalmat okozva, mint amit eredetileg az őszinte szavak okoztak volna.