Minden, amit tudni akartál a cukormentes diétáról
2021-10-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Lehet cukor nélkül édes az élet? A cukormentes életmód nem könnyű dolog, és nem is megy két perc alatt. Sok jó tulajdonsága mellett azonban érdemes megfontolni, hogy teljesen kiszorítsuk -e étrendünkből. Ebben a cikkben olvashatsz a diéta jó és rossz oldalairól is, hogy segítsünk a legjobb döntés meghozásában, életmódváltásodat tekintve.

 

Először nézzük meg, miért is jó ez a táplálkozásforma. A felnőtt emberek többsége, a szervezetének szükséges cukormennyiség sokszorosát fogyasztja el egy nap alatt, különböző szénhidrátok formájában. A túlfogyasztásnak pedig számos káros következménye lehet: elhízás, szívbetegségek, kettes típusú cukorbetegség, magas vérnyomás és koleszterinszint. Ezek mellett, a cukor egy nagyon addiktív anyag, mely kutatások szerint nagyobb függőséget okoz, mint a nikotin vagy a kokain! Előfordulhat, hogy ti is tapasztaltátok már, hogy ha sok cukrot, vagy gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztotok, ingerlékenyebbé váltok. Ez azért van, mert a testetek nehezen kezeli a lebontó folyamatokat, hiszen olyan ez, mintha egy hullámvasúton lenne. Ezek az anyagok hirtelen megdobják a vércukorszinteteket, de mivel gyorsan lebomlanak, ezért ez a szint le is zuhan nem sokkal később.

A cukorbevitel csökkentése, szinte mindenki számára ajánlott. Redukálja az előbb felsorolt megbetegedések kockázatát és jó diétával vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag tápanyagokkal helyettesíthetjük. Mindemellett nem mellékes, hogy szuper egészséges és szuper jó fogyókúrás diéta is!

Azonban a cukor teljes kizárását fontoljuk meg. Ha egyáltalán nem fogyasztunk, akkor ez azt jelenti, hogy a természetes cukrokat is kitiltjuk étrendünkből, ezáltal pedig hasznos vitaminoktól vonjuk meg szervezetünket. Sajnos a súlyvesztésre sem kínál teljeskörű megoldást, illetve személyenként eltérő eredményt produkál a no-sugar diéta. Nagyon fontos, hogy konzultáljunk erről orvosunkkal, érdemes dietetikushoz fordulni! Megeshet, hogy ha olyan egészségügyi problémánk van, amiről nem is tudunk, akkor épp rontunk a helyzeten.

Egy jó megoldás, ha nem zárjuk ki teljes mértékben a cukrot az életünkből, azonban nagy mértékben csökkentjük a bevitt mennyiséget.

 

Íme néhány tipp, amivel csökkentheted a bevitt cukor mennyiségét:

1. Haladj lassan!

Ha csak csökkenteni szeretnéd, vagy teljesen kizárni a cukrot az életedből, mindenképp lassan csináld. A szervezeted számára ez elsőre egy „sokk”-ként érkezik, amire érdemes felkészíteni egy kicsit. Kezdetként először iktasd ki csak a nyilvánvaló édességeket (csoki, gumicukor...) és péksüteményeket. Ezután már a kávéból is mellőzhetjük a cukrot, és szép lassan a tejtermékeket is száműzhetjük, ha a drasztikusabb diétát követjük, hiszen a laktóz nagy mennyiségű cukrot tartalmaz.

2. Egyél gyümölcsöt!

Édesszájúként nekem is sok gondot okozott a cukorról való lemondás. De ha nem akarjuk teljesen kirekeszteni diétánkból, vagy esetleg a kezdő fázisban tartunk, fogyasszunk sok gyümölcsöt. Egy ebédet követően, vagy délutáni édesség után kutatva nagyon jól tud esni egy finom édes barack, vagy az idénynek megfelelő gyümölcs.

 

3. Olvasd el a termék összetevőit!

Talán nem is ismerjük fel, de nagyon sok álnéven bujkál a termékek címkéjén a cukor. Ilyen lehet a: nádcukor, barnacukor, glükózszirup, méz, juharszirup és társaik. Ha „óz” végű anyaggal találkozunk, legyünk szemfülesek, mivel ezeknek a nagy része is cukor. Például: glükóz, fruktóz, laktóz, szacharóz. Sok olyan élelmiszerben is megtalálhatóak ezek, amelyekre nem is gondolnánk: salátaöntetben, müzliszeletekben, tésztaszószokban... Ezért érdemes ezekre is odafigyelni, cukormentes változatukat keresni az üzletekben.

4. Kerüld az egyszerű szénhidrátokat, és bizonyos cukorhelyettesítőket is

Ahogy már fentebb említettük, a gyorsan lebomló szénhidrátok, sokszor ugyanolyan károsak, mint maga a cukor. A cukorhelyettesítők, mint a stevia, nutrasweet és társaik sokkal édesebbek, de nagyon kevés kalóriát tartalmaznak, ezért használják sokan a cukor helyettesítésére. Azonban fogyasztásukkor a testünk úgy értelmezi, mintha cukor lennük, így nehezebb lesz a „leszokás”.

5. A cukros üdítő TILOS!

Sokszor elfelejtjük, hogy italokban is rengeteg cukor lehet. Feledkezzünk meg a szörpökről, édes szénsavas üdítőitalokról, gyümölcslevekről! Soknak megtalálhatóak cukormentes változataik is, vagy egyszerűen helyettesíthetjük őket például teával.

Emellett általánosságban a szükséges mennyiségnél sokkal többet juttatunk szervezetünkbe, így már az is jó út lehet, ha csak a hozzáadott, és felesleges cukrot tiltjuk ki diétánkból.

Összességében a cukorbevitel csökkentése szinte mindenki számára ajánlott. Ezekkel a kis trükkökkel megkönnyíthetjük az egészséges táplálkozásra való áttérésünket. Semmiképp ne felejtsünk el azonban orvosunkkal konzultálni. De, ami az összes közül a legfontosabb az életmódváltásnál az nem más, mint a tudatos elhatározás és a kitartás!

Forrás: Glamour