Narancsbőr: Mit tegyünk a horpadásokkal?
2022-05-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Nem hagyjuk, hogy a cellulit legyőzzön bennünket és elrontsa a pozitív testképünket. Önelfogadásra törekszünk, ahelyett, hogy folyton javítani akarnánk önmagunkon.

Különösen meleg időben, amikor többet mutatunk magunkból, igyekszünk a testünk legelőnyösebb oldalát kihangsúlyozni. Borotválással és gyantázással szeretnénk nyárra top formába hozni – de a narancsbőr ellen nem sokat tehetünk. Vagy mégis?

Amit mindenképpen megtehetünk, hogy olyannak fogadjuk el a bőrünket, amilyen. Hiszen eltekintve attól, hogy semmilyen testi tünetet nem okoz, a narancsbőr biztosítja, hogy a női szervezet elegendő tápanyagtartalékkal rendelkezzen, többek között a várandósság során.

Hosszú ideig a horpadásokat esztétikai hibának vélték. A tökéletes, feszes test képe dominált – többek között a magazinokban megjelent, különféle retusált képeknek hála.

De szerencsére ezek az idők elmúltak. Az önszeretet és az önelfogadás egyre fontosabbá válik. A testszégyenítés helyett a testsemlegesség kerül a középpontba. És különben is: a narancsbőr elleni küzdelemnél sokkal fontosabb, hogy fitten tartsuk magunkat. Egy kellemes kis mellékhatás, hogy a célzott edzés és az egészséges táplálkozás révén a horpadások laposabbá válnak, és a csípő területe feszesebb lesz.

 

Cellulit – csak a nőket érinti?

A narancsbőr egy női dolog. Ez a bőr szerkezetének köszönhető – amely a férfiak esetében sokkal vékonyabb. A nők bőr alatti kötőszövete lényegesen több zsírsejtet tartalmaz az úgynevezett zsírraktárakban, amelyek a tízszeresükre növekednek, és a női kötőszövet finom szálain átpréselődnek. A gének és a hormonok, mint például az ösztrogén, hozzájárulnak ahhoz, hogy felhalmozódjon a zsír, különösen a fenéken, a hason és a combokon.

Így előzzük meg a narancsbőr kialakulását

A vizsgálatok alapján a 20 év feletti nők 98 százalékának van narancsbőre. Az, hogy mennyire kiterjedt, elsősorban a kötőszövettől és az alatta lévő zsírpárnától függ. Az egészséges életmód segít feszesebbé tenni a bőrt.

Így például a kevés állati fehérjét tartalmazó, kiegyensúlyozott étrend serkenti az anyagcserét. A só és a cukor ellenben vízvisszatartást okoz a szövetekben – ez a felhalmozódás pedig elősegíti, hogy a narancsbőr még inkább láthatóvá váljon. Feltétlenül mellőzni kell az alkoholt és a dohányzást a szervezet egészsége érdekében is.

A sport erősíti a kötőszövetet is

Az, hogy elfogadjuk a zsírpárnákat, nem jelenti azt, hogy nem tehetünk semmit azért, hogy még jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Rendszeres testmozgással nemcsak a narancsbőrt és a striákat előzhetjük meg, hanem a gödröcskéket is csökkentetjük. Edzéssel erősíthetjük a bőr alatti szövetet, és a kidolgozott izmok hozzájárulnak ahhoz, hogy bőrünk feszes legyen.

Az izmok erősítéséhez nincs szükség speciális eszközökre. A saját testsúllyal végzett teljeskörű edzés (guggolás, kitörés, burpee) nemcsak az erőnlétet javítja, hanem az állóképességet is fejleszti.

Hogyan segíthetnek a krémek a narancsbőr ellen?

A cellulit elleni krémek nem csodaszerek! De sporttal és egészséges étrenddel kombinálva jelentős hatással bírnak. Ezért az olyan összetevők felelősek, mint a koffein, az algakivonatok, a peptidek vagy a retinol, amelyek közül mindegyik javítja az érintett testrészek vérkeringését.

Viszont csak addig, amíg rendszeresen használjuk őket, mivel a termékek a bőrön fejtik ki hatásukat, nem pedig az alatta lévő kötőszövetben, ahol a zsírlerakódások vannak. A legjobb, ha a krémet körkörös masszírozó vagy csipkedő mozdulatokkal dolgozzuk be a bőrbe. A testolajok különösen alkalmasak erre. Hetente kétszer egy peeling zuhanyzás közben fokozza a vérkeringést, és simább megjelenést kölcsönöz a bőrnek.

 

Éjen a pozitív testkép!

A nem túl népszerű narancsbőr csökkenésével kapcsolatban felmerülő gondolatok mellett érdemes lenne egy pillanatra időt szakítanunk arra, hogy miért tulajdonítunk ekkora jelentőséget a sima bőrnek, noha szinte mindannyiunknak van egy-két horpadás a testén. Amikor újra csalódottan nézünk tükörbe, szem előtt kellene tartanunk, hogy elégedetlenségünk abból fakad, hogy nap mint nap szembesülünk a tökéletes (re retusált) testekről készült képekkel az Instagramon és egyéb felületeken. Még ha tisztában is vagyunk azzal, hogy a közösségi médiában nem minden valódi, (gyakran tudatunkon kívül) összehasonlítgatjuk a saját testünket ezekkel az álomtestekkel.

Ilyenkor segíthet, ha olyan influencereket követünk, akik pozitív testképet és életszemléletet képviselnek, és a természetesen szép testüket mutatják. Mert ami nem jó nekünk, azt nem szükséges naponta nézegetni. Ehelyett vegyük például Rubenst, aki a horpadásokat a bőrön szépségideálként festette meg. Imádjuk!

Forrás: Activebeauty