Miért álmodunk és mit üzennek az álmaink?
2020-02-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Életünknek csaknem egyharmadát alvással töltjük. A kutatók szerint az alvás fő funkciója az agyat és az idegrendszert napközben ért negatív hatások semlegesítése, a beérkező információk feldolgozása és rendszerezése. Az álmokkal kapcsolatban azonban nagyon sokféle feltételezés létezik a mai napig. Ezek közül az egyik legelfogadottabb, miszerint az agy információfeldolgozása közben keletkeznek, és szerepük van az emlékezésben, valamint a problémamegoldásban.


Miért álmodunk?

Sigmund Freud szerint az álmok szoros kapcsolatban állnak az álmodó személy aznapi tevékenységével. Főként a gyors szemmozgás (Rapid Eye Movement) fázisában jelentkeznek, amikor az agyi aktivitás hasonló az ébrenlétihez. Az álmok lehetnek csupán néhány másodpercesek, de tarthatnak 20-30 percen keresztül is. Átlagosan 3-5 alkalommal álmodunk egy alvásciklusban, és a legtöbb álmunkat ébredés után elfelejtjük.

Élénk és gyakran különös álmaink arról tanúskodnak, hogy agyunk alvás közben is intenzív munkát végez, de az eltér az éber állapotban megfigyelhető agytevékenységtől. Álmainkban gyakran megjelennek az aznap vagy előző napokban átélt események töredékei, emlékfoszlányok, érzések a múltból, és ezek keverednek egymással és fonódnak össze többnyire koherens álomtörténetté.

Álmunkban nincsen lehetetlen. Bármilyen szürrealisztikus élményt átélhetünk, és álmaink látványvilága is meglehetősen egyedi lehet. Az élmények szokatlan kombinációkba rendezése, a világ megszokott dolgainak feje tetejére állítása alapvető kelléke az alkotásnak, így hát nem csoda, hogy számtalan művész inspirálódik álmaiból. Egy ilyen lázálomból született meg például Robert Louis Stevenson híres műve, Dr. Jekyll és Mr. Hyde története.


Álomfejtő kisokos

Szakértők szerint álmaink értelmezésével megfejthetünk olyan magunkkal kapcsolatos dolgokat, amelyeket elrejtettünk a tudatalattinkban, vagy olyan életeseményekre utalhatnak, melyek foglalkoztatnak bennünket. Kutatások alapján a következő 10 álomkép a leggyakoribb. Szinte nincs olyan ember, aki ne álmodott volna már legalább egyszer velük. De vajon mit jelentenek?

Víz – ha az álmodban vízzel érintkezel, vagy fontos részét képezi a történetednek, akkor bizony a szeretteiddel kapcsolatos dolgok aggasztanak.

Járművek – autó, motor, bicikli, tehát bármi, amivel távolabbra tudsz eljutni. A jelentés nagyjából adott: aggodalmat érzel, hogy merre tart az életed.

Kisbaba – a legtöbb esetben a kisgyermek alakja az álmodban a folytatás igényét jelenti, főleg a magánéletben. A másik jelentés szerint viszont valamit visszatartasz magadban, amiről lehet, hogy jobb lenne beszélni.

Állatok – a túléléshez kapcsolódik, vagy az ösztönt jeleníti meg, miszerint tovább kell lépned függetlenül attól, hogy milyenek az adott körülmények.

Üldözés – ha valami vagy valaki elől futsz, többségben az eltitkolt belső félelmeinket jelenti. Esetleg valamiből adódóan nyomást érzel az életedben – elvárások a magánéletben vagy a munkában.

Halál – a tévhittel ellentétben a halál az újrakezdést és a hosszú életet jelenti. Másodlagos jelentése a félelem a változástól.

Iskolai vizsgahelyzetek – az emberek többségének a rémálma, mikor egy egész osztály előtt kell beszámolni a tudásáról, vagy egy olyan iskolai szituációba csöppen vissza, amely igazi megmérettetést jelentett az életében. Az ilyen álom aggódást és félelmet tükröz, és azt, hogy egy élethelyzetet nem tudsz kezelni vagy megfelelően reagálni rá.

Szörnyek és démonok – ezek a lények a személyiségünket tükrözik. Ha magunkat látjuk szörnyként, akkor a személyiségünk rossz irányba változott, esetleg vannak olyan dolgok, amiket nem szeretünk magunkban.

Zuhanás, esés – az elengedés szimbóluma. Talán van valami, amihez már  feleslegesen ragaszkodsz régóta, tehát itt lenne az ideje elengedni és továbblépni. Esetleg valamivel kapcsolatban már rengetegszer próbálkoztál, de sosem sikerült elérni a kívánt célt.

Meztelenkedés – ez az egyike a leggyakoribb álmoknak. A megalázástól való félelmet szimbolizálja. A másodlagos értelmezés szerint viszont nem az igazi arcodat mutatod a világnak, ami mélyen valójában téged is aggaszt.

Forrás: Activebeauty