6 összetevő, ami egy egészséges párkapcsolathoz nélkülözhetetlen
2020-02-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Nincs két egyforma emberi kapcsolat. Minden ember más személyiségű, érdeklődésű, eltérő céljai, és vágyai vannak, és persze különbözőképpen éli meg a szerelmet is. Épp ezért nagyon nehéz általános igazságokat megfogalmazni azzal összefüggésben, hogy két ember együttese mikor vagy mitől lehet boldog és kiegyensúlyozott. A hormonjainkra nincs ráhatásunk, mint ahogy a körülményekre sem, de van 6 olyan tényező, ami csak rajtunk múlik.

Olvass tovább, és ismerd meg azt a 6 összetevőt, ami egy egészséges párkapcsolathoz nélkülözhetetlen!

1. Biztonságos hátteret nyújtotok egymásnak

Egy egészséges párkapcsolatban önmagad lehetsz. Nem kell szerepet játszanod a párod előtt, felvállalhatod a jó és kevésbé előnyös tulajdonságaidat is, és nyíltan megoszthatod a másikkal a véleményedet bármiről, mert nem kell attól tartanod, hogy ezért neheztelne Rád. És persze ugyanezt megengeded neki is.

2. Kölcsönösen tisztelitek egymást

Talán furcsán hangzik, de rengeteg olyan pár él együtt, akik bár szeretik egymást, mégis hiányzik a kapcsolatukból a kölcsönös tisztelet. Ennek megléte ugyanakkor elengedhetetlen az egészséges egyensúlyhoz. Ha úgy érzed, hogy nem tisztel eléggé a párod, esetleg Te nem teszel meg ezért mindent, akkor itt az idő, hogy közösen energiát fordítsatok a kapcsolat fejlesztésére.

Ezt is olvasd el! Ilyen egy igazi boldog párkapcsolat! Te már átélted?

3. Gyengédek vagytok egymáshoz

Természetesen ennek megítélése egyénfüggő. Vannak párok, akik nem engedik el egymás kezét, bármerre is járnak. Mások kevésbé igénylik a folyamatos intim közelséget. De a gyengédségnek különböző megnyilvánulási formái lehetnek. Minden reggel és este csókkal köszöntitek egymást? Igazán odafigyeltek egymásra, amikor a napi történésekről beszélgettek? Ha rossz kedve van, akkor megfőzöd neki a kedvenc ételét vacsorára? Ezek az apróságok mind a szeretet jelzései.

4. A minőségi együtt töltött idő elsőbbséget élvez

Minél hosszabb ideje vagytok egy pár, annál inkább megszokjátok egymás jelenlétét. Különösen akkor, ha együtt is éltek. Ilyenkor könnyű túlságosan elkényelmesedni, és elveszni a napi rutinban. Ha hiányoznak az új közös kalandok, a szerelmet életben tartó randik, és élménydús programok, akkor inkább csak egymás mellett éltek, és nem együtt.

5. Egymáshoz igazítjátok a céljaitokat

Egy egészséges párkapcsolathoz elengedhetetlen, hogy hasonló értékrendet kövessetek, és az alapvető életcélokban (pl. házasság, gyerekvállalás, közös otthon) megegyezzetek. Mindketten szeretnétek esküvőt? Hány gyereket terveztek? Hol szeretnétek élni? Milyen kapcsolatra vágytok? Ha a legfontosabb dolgokban egy véleményen tudtok lenni, és hasonló a jövőképetek, akkor egyensúlyba kerülhettek.

6. Egy csapat vagytok

Egy kapcsolat csapatjáték. Mindkét fél energiát kell, hogy belefektessen a működtetésébe és a fenntartásába. És itt nem feltétlenül a férfi-női szerepek hagyományos elosztására kell gondolni, és nem csak a házimunkára. Fontos, hogy mindenki kivegye a részét bármilyen megoldandó problémával szembesültök, és ami a legfontosabb, hogy mindig ott legyél, ha a másiknak szüksége van a támogatásodra.

Mindenki megérdemli, hogy boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatban élhessen, de azt nem adják ingyen. Ha egy pár mindkét tagja tesz érte, akkor könnyebben elérhető lesz egy egészséges párkapcsolat.