Miért viseli meg az óraátállítás a szervezetünket?
2020-10-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Egy órával kevesebb természetes fény? A biológiai óránk bizony megérzi a változást.

A nyári és téli időszámítás bevezetése óta vitatott, hogy mindennek csak "napos" oldala létezik, vagy az előnyök éppenséggel eltörpülnek a hátrányok mellett.

Egy éven belül kétszer állítjuk át az órákat: ez bizony megviseli az alvászavarral küzdőket

A téli időszak sötét reggeleinek kedélyromboló hatása kétségtelen. Egészségünk szempontjából hasznos, ha a lehető legtöbb nappali órát kihasználjuk, nappali fényben ugyanis frissebbek tudunk lenni. Ráadásul az évente kétszeri átállítás megviseli a csecsemők, a gyerekek és az idősek szervezetét is, akárcsak az alvászavarokkal és szervi megbetegedéssel küzdőkét.

 

Aki nem szenved alvászavarban, még az is kialvatlannak érezheti magát

Az óraátállítás a felnőtteket és a gyerekeket is egyformán megviseli. Ne ijedjünk meg, ha 1-2 hétig tart megszoknunk az új időszámítást! De ha betartjuk a fokozatosság elvét, az átállás kevésbé lesz megerőltető mindenki számára.

"Sokunk szervezetét különösen megterheli az óraátállítás. Gyakori panaszok a kellemetlen közérzet, a fejfájás, a figyelmetlenség és a csökkent koncentrálóképesség. Ezekre az időszakokra jellemző az alvási ciklus felborulása, nehezebben alszunk el, és kialvatlannak érezzük magunkat ébredéskor."

"Étvágytalanok és ingerlékenyek is lehetünk. Éppen ezért fontos, hogy fokozottan ügyeljünk önmagunkra ebben az időszakban" - mondta Dr. Tóth-Domán Judit, a Budai Egészségközpont munkatársa.

 

Tippek az óraátállítás okozta alvászavarral küzdőknek

- Kisgyermekünk számára könnyebbé tesszük az átállást, ha negyedórával haladva, apránként megváltoztatjuk a napirendi pontok idejét: az ébredést, a lefekvést, az étkezéseket.

- Reggelente járjunk el futni, vagy sétálni. A friss levegő és a mozgás segíti a szerotonin előállítását az agyban, ami megkönnyíti az alkalmazkodást.

- Könnyű, vitaminokban gazdag ételeket és sok folyadékot fogyasszunk. Ha gondunk támad az elalvással, nyugtató teákat, gyógynövényeket - citromfüvet, levendulát - hívjunk segítségül.

- Sportoljunk! Egy kiadós edzés felpörgeti szervezetünket, kevésbé leszünk fáradtak, stresszoldó hatása pedig a nyugodt alvást is garantálja.

- Az óraátállítást követően fokozottan hallgassunk belső óránkra, és álljunk meg, ha az pihenőt jelez. Főleg mikor autót vezetünk, vagy balesetveszélyes tevékenységet végzünk.


Forrás: Egészségkalauz