Miért a hitelesség a legjobb ismerkedési mód?
2019-03-22  /  Szerző:   /   Tudtad-e? Vajon jobb, ha nyíltan felvállalod önmagad, amikor randizol valakivel, vagy inkább belemész egy játszmába, csak mert félsz az esetleges elutasítástól?

Vajon vonzó tulajdonság-e, ha őszinte vagy, és ez milyen típusú embereket von? Nyitottabbak és elérhetőbbek leszünk attól, hogy nem akarunk másnak látszani?

Több neves szakember közös kutatása alapján a közel múltban született egy tanulmány sorozat „Légy önmagad: Hitelesség, mint hosszú távú ismerkedési stratégia” címmel, amely pont a fenti kérdésekre keresi a választ.

A hitelesség egy párkapcsolatban két szemszögből vizsgálható: az egyik, hogy vállalod a sebezhetőség és elutasítás kockázatát, amikor kifejezed partnered felé a valós érzéseidet; másrészt, hogy kerülöd a hazugságot, és őszinte vagy olyan esetekben is, ha azzal másokat megbántasz, vagy felháborítasz.

Önmagunknak lenni naivságnak tűnik, mert sebezhetővé tesz, így azt gondolhatnánk, hogy egyszerűbb egy randin belebújni egy szerepbe, és ezt az apró kegyes hazugságokkal teletűzdelt játszmát tovább folytatni egy kibontakozó kapcsolat során. A fent említett 4 tanulmány viszont éppen az ellenkezőjét bizonyította be.

1. tanulmány

Már az első szakmai cikk bebizonyította, hogy azok, akik mások előtt felvállalták az igazi arcukat, eredményesebbek voltak a hosszú távú párkapcsolatok terén, mint a játszmákat folytató társaik. Utóbbiak körében ráadásul nagyobb arányban volt megfigyelhető a nárcisztikus hajlam, és egyéb személyiségzavarra utaló jellemvonások is. Emellett a szakértő összefüggést mutatott ki a hitelesség és az érzelmi intelligencia között is.

2. tanulmány

A következő anyag azt vázolta fel, hogy a hiteles emberek miként viselkednek az ismerkedés során, és egy párkapcsolatban. Ők általában érzelmileg nyitottak, megbízhatóak, és elérhetők. Van bátorságuk felvállalni, és kimutatni, ha valaki komolyan érdekli őket (például elviszik az új párjukat a családjukhoz). Az őszinte emberek kevésbé hajlamosak nárcisztikusságra, sokkal fontosabb számukra a kötődés a párjukhoz.

3. tanulmány

A harmadik tanulmány bebizonyította, hogy az őszinte, és hiteles embereket vonzóbbnak találják mások is. Érdekes azonban az a megállapítás, hogy hasonló a hasonlót keresi, azaz egy hiteles ember számára fontos, hogy a párja is az legyen, viszont egy másokat kihasználó, különféle szerepekben tetszelgő játékos inkább a szintén játszmákat játszó társát keresi. Másnak feltüntetni magunkat tehát segíthet felkelteni a másik nem figyelmét, de valószínűleg nem azokét, akik hosszú távú kapcsolatot szeretnének.

4. tanulmány

Az utolsó írás szerzője azt vázolta fel, hogy miközben azért megyünk bele egy játszmába, hogy könnyebben hívjon el minket valaki egy személyes randevúra, addig a valóságban ez pont fordítva működik: azok az emberek, akik nem félnek önmagukat adni például egy ismerkedő előzetes levélváltás során, sokkal gyorsabban jutnak el egy találkozóig.

A 4 tanulmányból jól látszik tehát, hogy hosszú távon mindenképpen csak a hitelesség, és önmagunk teljes felvállalása eredményezhet egy kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolatot. De ez érthető is. Hiszen, ha valaki már családalapításon gondolkozik, akkor ez csak olyan partnerrel képzelhető el, aki hűséges, elkötelezett és őszinte. Ha valaki már az első találkozáskor nyílt, és hiteles, azzal bebizonyítja, hogy a későbbiek során is lehet rá számítani.

Szerencsére a hitelesség tanulható, a félelem az elutasítástól pedig legyőzhető. Sok türelmet igényel, és támogató társakat, például barátokat, akik olyannak fogadnak el bennünket, amilyenek vagyunk. De nem csak azt kell megtanulnunk, hogyan maradjunk minden helyzetben önmagunk, hanem azt is, hogy miként kerüljük el azokat, akik csak játszanak velünk.