Sütőtök leves
2025-10-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-500 g nyers sütőtök

-100 g vöröshagyma

-20 g napraforgóolaj

-5 dl tehéntej (2,8%)

-5 dl víz

-ízlés szerint ételízesítő

-kevés feketebors (őrölt)

Tálaláshoz:

-pirított tökmag

-kevés tökmagolaj

Elkészítés:

A sütőtököt hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.

Hevítsünk olajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg benne az apróra vágott vöröshagymát. Ha üvegesre pároltuk a hagymát, adjuk hozzá a sütőtököt és öntsük fel az alaplével vagy ételízesítős vízzel, végül öntsük hozzá a tejet is.

Ízesítjük sóval, borssal és, ha szeretnénk, szerecsendióval. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük, amíg a tök megpuhul (kb. 15-20 perc). A levest forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal a tetején.