Sütőtök leves
Hozzávalók:
-500 g nyers sütőtök
-100 g vöröshagyma
-20 g napraforgóolaj
-5 dl tehéntej (2,8%)
-5 dl víz
-ízlés szerint ételízesítő
-kevés feketebors (őrölt)
Tálaláshoz:
-pirított tökmag
-kevés tökmagolaj
Elkészítés:
A sütőtököt hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.
Hevítsünk olajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg benne az apróra vágott vöröshagymát. Ha üvegesre pároltuk a hagymát, adjuk hozzá a sütőtököt és öntsük fel az alaplével vagy ételízesítős vízzel, végül öntsük hozzá a tejet is.
Ízesítjük sóval, borssal és, ha szeretnénk, szerecsendióval. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük, amíg a tök megpuhul (kb. 15-20 perc). A levest forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal a tetején.