Mi okozza a magas koleszterinszintet?
2022-10-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A koleszterin jó és rossz is lehet. Normál szinten a szervezet számára nélkülözhetetlen anyag, ha azonban a vér koncentrációja túl magasra emelkedik, ez csendes veszélyt jelent, amely szívroham kockázatának teszi ki az embereket. A koleszterin a test minden sejtjében jelen van, és fontos természetes funkciókat tölt be az élelmiszerek emésztésében, a hormontermelésben és a D-vitamin előállításában. A szervezet termeli, de az emberek étellel is fogyasztják. Kinézetre viaszos és zsírszerű.

 

Kétféle koleszterin létezik:

alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL) vagy „rossz” koleszterin

nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) vagy „jó” koleszterin

Mi az a koleszterin?

A koleszterin olaj alapú anyag. Nem keveredik a vérrel, amely vízbázisú. Lipoproteinekben járja a testet.

A koleszterinnek négy elsődleges funkciója van, amelyek nélkül nem tudnánk életben maradni. Ezek:

  • hozzájárul a sejtfalak szerkezetéhez
  • az emésztő epesavak felépítése a bélben
  • lehetővé teszi a szervezet számára a D -vitamin termelését
  • lehetővé teszi a szervezet számára bizonyos hormonok előállítását


 

A magas koleszterinszint okai

A magas koleszterinszint jelentős kockázati tényezője a szívkoszorúér-betegség és oka a szívrohamnak. A koleszterin felhalmozódása az artériákat szűkítő folyamat része, amelyet érelmeszesedésnek neveznek. Az ateroszklerózisban plakkok képződnek, és a véráramlás korlátozását okozzák. A zsírbevitel csökkentése az étrendben segít a koleszterinszint kezelésében. Különösen hasznos az olyan élelmiszerek korlátozása, amelyek a következőket tartalmazzák:

  • Koleszterin: jelen van az állati eredetű élelmiszerekben, a húsban és a sajtokban.
  • Telített zsír: Ez előfordul egyes húsokban, tejtermékekben, csokoládéban, pékárukban, rántott és feldolgozott élelmiszerekben.
  • Transzzsírok: Ez előfordul néhány sült és feldolgozott élelmiszerben.

 

A túlsúly vagy az elhízás magasabb vér LDL-szinthez is vezethet. A genetikai tényezők hozzájárulhatnak a magas koleszterinszinthez. Az öröklött családi hiperkoleszterinémiában szenvedőknek nagyon magas az LDL szintje.

Magas koleszterinszinthez vezethetnek egyes betegségek is, mint a cukorbetegség, máj- vagy vesebetegség, policisztás petefészek szindróma, terhesség és egyéb olyan állapotok, amelyek növelik a női hormonok szintjét, alulműködő pajzsmirigy, vagy olyan gyógyszerek, amelyek növelik az LDL -koleszterint és csökkentik a HDL -koleszterinszintet, például progesztinek, anabolikus szteroidok és kortikoszteroidok

Magas koleszterinszint tünetei

A magas koleszterinszintű személynek gyakran nincs jele vagy tünete, de a rutin szűrés és a rendszeres vérvizsgálatok segíthetnek a magas szint kimutatásában. Az a személy, aki nem megy vizsgálatra, figyelmeztetés nélkül szívrohamot kaphat, mert nem tudta, hogy magas a koleszterinszintje. A rendszeres tesztek segíthetnek csökkenteni ezt a kockázatot.

Koleszterin az élelmiszerekben

Aktívan csökkentik a koleszterinszintet a zab, árpa és teljes kiőrlésű gabona, bab, padlizsán és okra, dióféléket, növényi olaj (repce, napraforgó), gyümölcsök (főleg alma, szőlő, eper és citrusfélék), szója és szója alapú élelmiszerek, zsíros halak (különösen lazac, tonhal és szardínia), rostban gazdag ételek.

Ha ezeket a kiegyensúlyozott étrendhez adjuk, akkor a koleszterin kordában tartható. Ugyanakkor vannak élelmiszerek, amelyek károsak a koleszterinszintre. Ezek a vörös hús, teljes zsírtartalmú tejtermék, margarin, hidrogénezett olajok, pékáruk.