Mi az eszpresszó és miben különbözik a hagyományos kávétól?
2022-11-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Amikor a reggeli csésze kávét készíted, vagy a kávézóból veszed a koffeinadagodat, könnyű elfelejteni, hogy mi is kerül valójában az italba és a folyamatba.

Egy dolog azonban biztos: ha valaki kávét említ, gyakran eszedbe jut az eszpresszó. Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején Olaszországból származik, és a lattétól a mokkáig az italaink alapanyagává vált.

De mi is pontosan az eszpresszó? Ez egy kávéfajta? Egy főzési módszer?

 

Mi az eszpresszó?

Az eszpresszó egy kávéfajta és egy főzési módszer. Sokféleképpen használható. Iható önmagában, kis felestekben, vagy felszolgálhatod kedvenc italaid alapanyagaként, beleértve a cappuccinót és az americanót is.

Italként az eszpresszó a kávé koncentrált formája, amelyet nagy nyomáson, forró vízzel és finomra őrölt kávébabokkal főznek. Az eszpresszó sűrűbb, mint a hagyományos kávé, és a tetején van egy “crema” réteg, amely a kávé olajával keveredő légbuborékokból keletkezik.

Az eszpresszó azonban nem a felhasznált kávébab típusára utal. Bármilyen típusú kávébabot használhatsz eszpresszó készítéséhez.

Hogyan kell eszpresszót készíteni?

Ha jó minőségű eszpresszót szeretnél otthon, eszpresszógépre lesz szükséged.

A főzési folyamat az, ami valóban eszpresszóvá teszi az eszpresszót. A Craft Coffee Spot szerint a gép kilenc bar nyomást használ, hogy a forró vizet átnyomja a finomra őrölt kávébabokon.

Az eszpresszót akkor “húzzuk ki” a gépből, amikor a kart lehúzzuk, ami elindítja a fent említett folyamatot.

Az eszpresszó készítésének módja meglehetősen egyszerű, ha megvannak a megfelelő eszközök. Csak kövesd ezeket a lépéseket a Craft Coffee Spot-tól: 

Finomra őröld a választott kávébabot. 

Add az őrölt kávét a portafilterbe, és szorosan nyomd le, amíg egyenletes és lapos nem lesz. 

Helyezd a szűrőt a gépbe, nyomd meg az indítógombot, és húzd meg a kart (Tipp: A legjobb minőségű eszpresszó lövéshez a húzásnak körülbelül 25-30 másodpercig kell tartania).

Miután az eszpresszó a csészébe csöpögött, élvezd.

Ha nincs eszpresszógéped, akkor is készíthetsz eszpresszót otthon egy francia presszóval és az A Couple Cooks alábbi tippjeivel: Az első lépés ismét a babok finomra őrlése. 

Ezután melegítsd fel a vizet, amíg forró nem lesz, de nem forr (93 és 96 °C között).

Add a forró vizet és az őrölt kávét a francia presszóba, és hagyd ázni 4 percig.

Lassan nyomd le a fedelet, és öntsd egy csészébe.

Az eszpresszó különbözik a hagyományos kávétól?

Vannak különbségek a hagyományos kávé és az eszpresszó között, az első a főzési módszer. A hagyományos kávét úgy készítik, hogy forró vizet csepegtetnek az őrölt kávéra. Ez egy teljesen más folyamat, mint az eszpresszó készítése.

A másik különbség a koffeintartalom. Egy átlagos csésze kávé 80 és 200 milligramm koffein között lehet, míg egy adag eszpresszó körülbelül 29 és 100 milligramm koffeint tartalmaz – írja a The Spruce Eats.

Végül, a két ital íze nem azonos. Az eszpresszó a gazdag ízéről ismert, amelyet a hagyományos kávénál merészebbnek tartanak.

Egészséges az eszpresszó?

A többi kávéhoz hasonlóan az eszpresszónak is vannak egészségügyi előnyei.

A legújabb tanulmányok szerint az eszpresszó fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a demencia kockázatát. Az eszpresszó antioxidánsokat és koffeint is tartalmaz, amelyek segítik az anyagcserét és fokozzák a hangulatot.

Az eszpresszó nem eleve egészségesebb, mint a hagyományos kávé, de a kávézók kihagyhatják a más kávéitalokhoz gyakran hozzáadott édesítőszereket és cukrokat, mivel így is fogyasztható.