Így tarthatod a meleget a lakásban - 3 spórolós trükk
2022-11-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Már beköszöntött a borzongató őszi-télies idő, sokan már bekapcsolták a fűtést is. Mutatunk néhány tippet, hogyan lehet a lakásban tartani a meleget.

A mostani rezsiárak mellett nem mindegy, mennyi gáz fogy. Sokan lejjebb veszik a ventilátort, más letekeri a radiátort azokban a helyiségekben, ahol keveset tartózkodik, vagy egyáltalán nem használ. Ennek ellenére jól jön néhány plusz spórolós tipp. Mutatunk néhány trükköt, amik olcsók, és gyorsan kivitelezhetők házilag.

A kézenfekvő megoldás a csere, felújítás lenne, de akkor is tehetsz azért, hogy bent maradjon a meleg a házban, ha nincsenek hirtelen kéznél millióid. Mutatunk néhány olcsó és gyors praktikát, amikkel azonnal érezni fogod, hogy jobb az atmoszféra a lakásban!

 

Buborékfóliát az ablakra!

Ez a módszer főleg a nagyobb hidegekben jön kapóra, de az őszi időben is érdemes alkalmazni. Sokszor hiába zár tökéletesen az ablak, ha nem hőszigetelt üveg van benne, rengeteg hőt veszíthet a ház. Mérd le első körben az ablaküvegeket, majd számold ki, mennyi fóliára van szükséged. Mielőtt felteszed, alaposan takarítsd le az ablaküveget! Ezután szabd méretre a buborékfóliát, majd spricceld be vízzel az üvegtáblákat. A fóliát buborékos felével illeszd az üvegre úgy, hogy a közepétől kezdve simítod a szélek felé. Az ablakra spriccelt nedvességnek köszönhetően megtapad a fólia az üvegen. Kiváló hőszigetelő, már felrakás után néhány perccel érezni fogod a különbséget.

A radiátor felturbózása

Sokkal hatékonyabbátehető a fűtés, ha a radiátor mögé, a falra hőtükörfóliát rögzítesz. Ilyen fólia szinte bármelyik barkácsboltban kapható, és könnyű felhelyezni – általában öntapadós, és méretre szabható. Egyszerűen vágj le annyit, amekkora radiátorod (ha néhány centivel szélesebb a fólia, az nem baj, sőt), majd ragaszd fel. Máris érezni fogod a különbséget.

Szüntesd meg a réseket

Ha érzed, hogy az ablak, ajtó mellett húz be a hideg, érdemes ragaszható szigetelőcsíkot feltenned, hiszen ezeken a réseken rengeteg meleg ki tud szökni a szabadba - és rengeteg hideg be tud áramolni az otthonodba. Elsősorban régebbi ablakoknál fordul elő a probléma, de műanyag nyílászárókkal is megeshet. Ilyen szigetelőcsíkot háztartási boltokban, barkácsüzletekben szinte bárhol kaphatsz, és nem kerülnek túl sokba. Az öntapadós szigetelő hátoldalán lévő csíkot csak egy-két centi hosszan húzd le, így könnyebb felragasztani az előzőleg megtisztított, portalanított tokra, majd óvatosan, a lehető legegyenesebben kezd húzni. Közben az ujjaddal nyomkodd a felülethez. Ha elértél a sarokig, egyszerűen vágd el a szigetelőcsíkot, és kezd elölről a következő oldalon. Ha a bejárati ajtó mellett húz be a hideg, ezzel a módszerrel le tudod azt is szigetelni.