Mely zöldségektől, gyümölcsöktől hízol?
2023-09-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az egészséges életmód és a hatékony diéta is a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozásnál kezdődik - ez az, amit nem lehet elmismásolni. Minél több zöldség és gyümölcs, igaz? Ám jobban kell figyelned, ezek közül is van, amitől hízni fogsz!

Ha nem vagy elég körültekintő, és válogatás nélkül eszed a zöldségeket és gyümölcsöket, akkor még lehet, hogy rosszabbat teszel magaddal, mint gondolnád. Nem csak a diétád célja nem fog teljesülni, de még többet is mutathat a mérleg.

Egy amerikai kutatás azt vizsgálta, milyen hatással van a szervezetre és legfőképpen a fogyókúrára a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Kiderült, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök pozitívan befolyásolják a fogyást, még mások igencsak hizlalóak, és hátráltatnak célod elérésében.

A krumpli például minden diétázó rémálma, ugyanis nagy százalékban felelős a hasi zsírpárnák megjelenéséért, de jól teszed, ha a borsót és a kukoricát is kerülöd!

De akkor mit lehet és mit nem?

A legjobb zsírégető gyümölcsnek az áfonya, a körte, az alma, az eper és szőlő bizonyult, de mint kiderült, az aszalt szilva és a mazsola is segíti a felesleges kilók leadását.

A jó zöldségek között a karfiol végzett a dobogó felső fokán. Nagyon egészséges, és kiválóan fogyasztható köretként és „húsként” egyaránt.

Ám kerülendő a krumpli, a kukorica és a borsó! A kutatás egyértelműen bizonyította ezek hizlaló hatását. A vizsgálat során az alanyok csak párolt vagy főtt krumplit kaptak, olajban sültet nem. A hízás így is centivel mérhetően bekövetkezett.

Így a vizsgálat során ugyanolyan kategóriába sorolták, mint a fehér kenyeret, a tésztát vagy rizst. A szakemberek azt javasolják, krumpliból egyetlen étkezéshez se fogyasszunk egy maréknál többet.