Mákos-almás bukta illatosan, könnyű tésztával
2021-10-14  /  Szerző:   /   Rúzs

Amint kicsit hűvösebbre fordul az idő, jólesik begyújtani a sütőt, és valamilyen jóféle házi süteményt készíteni. Valami otthonosságot, meghittséget, gyerekkori emlékeket árasztó finomságot sütni, ehhez pedig nincs jobb, mint a bukta!

Buktát készíteni egyáltalán nem bonyolult, főleg akkor, ha van egy ügyes kis robotgépünk, ami bedagasztja a tésztát. Jó alapanyagarányokkal és egy kis kelesztési idővel tökéletes kelt tészta készíthető, amit nemcsak a klasszikusnak számító lekvárral tölthetünk meg!

Most mákos-almás keverék került a tésztalabdacsok közepébe, nagyon puha és könnyű a tésztája, és már sülés közben elképesztő illatok töltik be a lakást. A tésztába vanília, a töltelékbe az alma és a mák mellett egy kis fahéj is került, isteni ízkombináció, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, a bukta pedig ebben a formában sokkal izgalmasabb, egyszerűen abbahagyhatatlan.

 

Mákos-almás bukta

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt

2,5 dl langyos tej

2 tojás

6 dkg cukor

2,5 dkg friss élesztő

1 teáskanál vanília-kivonat

6 dkg olvasztott vaj

csipet só

A töltelékhez:

2 nagyobb alma

1 evőkanál vaj

3 evőkanál cukor

1 kávéskanál őrölt fahéj

4-5 evőkanál darált mák

Valamint:

kevés tej és porcukor a tetejére

Elkészítés:

1. A lisztet keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a 2 villával elhabart tojást, valamint a langyos tejet és a vaníliát, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük összedolgozni. Amikor már összeállt, akkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és még néhány percig dagasztjuk, amíg fényes, ruganyos tésztát kapunk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk duplájára kelni - vagy betehetjük a hűtőbe egy éjszakára, és másnap reggel készíthetjük.

2. A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat megolvasztunk, rádobjuk az almát, meghintjük kb. 3 evőkanál cukorral, és időnként megkeverve hagyjuk egy kicsit karamellizálódni, megpuhulni. Meghintjük a fahéjjal, majd a darált dióval, összekeverjük, kicsit összenyomkodjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk.

3. A pihentetett tésztát enyhén lisztezett munkafelületre öntjük, kicsit átdolgozzuk, majd kb. 20 egyenlő részre osztjuk, a tésztadarabokat golyókká formázzuk. A tésztagolyóbisokat kinyújtjuk, kanálnyi almás-mákos tölteléket teszünk rájuk, a szélét összefogjuk, összenyomkodjuk, a tenyerünkbe gombóccá formázzuk, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük, és konyharuhával letakarva még 25-30 percet kelesztjük.

4. A megkelt buktákat kevés tejjel lekenjük, és 200 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett kb. 20 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni. Tálalás előtt meghinthetjük egy kevés porcukorral.

Forrás: Cookta