Miért okoz hajhullást a stressz?
2021-10-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az állandó vagy hosszantartó stressz köztudottan rossz hatással van az egészségre, hiszen szaporább szívveréshez, magas vérnyomáshoz, alvászavarokhoz, depresszióhoz és súlynövekedéshez vezethet, sőt, akár hajhullást is okozhat. A legtöbb esetben diffúz hajhullásról beszélünk, ami azt jelenti, hogy a probléma a teljes fejbőrön megfigyelhető. A haj kihullik, a szálak elvékonyodnak vagy ritkulnak.

De mi köze van a stressznek a hajhoz? Ha stressz éri a szervezetet, akkor abban különböző ingerületátvivő anyagok szabadulnak fel, melyek bomlástermékei a vérkeringésen keresztül eljutnak a fejbőrbe, ahol negatív hatással vannak a faggyúmirigyekre. A stressz ezen felül az idegpályákon keresztül gyulladásokat okoznak a szőrtüszőkben, aminek következtében kihullanak a hajszálak. Azok, akik a krónikus stressz hatására alvászavarokkal is küzdenek, egy ördögi körforgásban találják magukat, hiszen a pihentető alvásnak rendkívül fontos szerepe van a hajgyökerek regenerációjában.

 

Mit tehetsz a stressz okozta hajhullás ellen?

A stressz okozta hajhullás ellen sajnos nem létezik semmilyen csodaszer, azonban türelemmel és megfelelő intézkedésekkel visszafordítható. Ha a dús hajkoronád visszaszerzése a cél, akkor először ki kell derítened, hogy mi okozza az állandó stresszt, majd tenned kell ellene. Ha elmúlik az állandó nyomás, a lelked és a tested is meg tud nyugodni, akkor ismét visszatér a normális mértékű hajhullás, a hajszálaid pedig erősen és egészségesen visszanőnek. Ezen kívül ajánlott felkeresned egy orvost is, aki utána tud járni annak, hogy a hajhullásnak nincsen-e más oka – például valamilyen tápanyaghiány vagy pajzsmirigyprobléma. Természetesen ezeken kívül is sokat tehetsz a hajszálaid egészségéért. Az alábbiakban felsoroljuk a leghasznosabb trükköket.

Nyugtató hatású gyógynövények

Stressz okozta hajhullás esetén ajánlott próbálkoznod a macskagyökérrel, a komlóval, az orbáncfűvel vagy a citromfűvel. Ezeket fogyaszthatod teaként vagy tabletták formájában is. Mindegyiknek nyugtató hatása van, továbbá segítik a pihentető alvást, ezzel együtt a haj regenerációját.

Rendszeres mozgás

A sport szintén nagyon jó ellenszere a stressznek, hiszen a mozgás hatására rengeteg endorfin termelődik, ami képes semlegesíteni a kortizol nevű stresszhormont. Ezen kívül a vérkeringést is felpörgeti a sport, ami pedig pozitívan hat a hajnövekedésre.

Elegendő pihenés

Ahogy már fentebb is említettük, az alvásnak fontos szerepe van a haj regenerációja során. Ha nem pihened ki magadat, akkor a hajgyökerek tovább gyengülnek. Ha a stressz miatt nem tudsz eleget pihenni, akkor próbáld ki a jógát vagy a meditációt.

Egészséges táplálkozás

Ahhoz, hogy egészséges legyél, egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét, egészséges zsírokat és összetett szénhidrátokat. Ezáltal a stresszt is tudod csökkenteni, és a hajad is elegendő tápanyaghoz jut. Fokozottan figyelj a vas, a cink, a biotin és a fehérjék bevitelére, ugyanis ezek létfontosságúak a hajnövekedés szempontjából.

Forrás: Activebeauty