Macskakaja házilag is készíthető?
2024-05-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az optimális macskakaja előállítása nem lehetetlen feladat, házi körülmények között, de azért nem is olyan egyszerű, mint amilyennek első ránézésre tűnik.

Míg mi emberek viszonylag kevés alkalommal táplálkozunk tudatosan (tisztelet a kivételnek), addig ezt a fajta hanyagságot nem vihetjük át kedvencünk életébe, mert akár az egészségével is fizethet a lazaságunkért.


Úgy, ahogy egyébként a mi testünk is jelzi, ha valami nem oké, csak többnyire immunisan reagálunk ezekre a füstjelzésekre. Utóbbi téma messzire vezetne, úgyhogy vissza a nyávogó népséghez és az etetőtálba szánt finomságokhoz.

A helyzet az, hogy a kiegyensúlyozott tápláláshoz három makroanyagra van szükség, mégpedig jó arányban. Ezek a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok. Abban a percben mutatkozik meg az ételkészítés nehézsége, amint elkezded végiggondolni, vajon milyen a megfelelő arány?


Ifjú cica esetén a magas fehérjetartalom kifizetődő a gyors fejlődés szempontjából, míg idősebb korban, pláne a vesék megóvása miatt célszerű a protein bevitel csökkentése. Fogyókúrára fogott nyávogiknál a minimális szénhidrát biztosítás mellett a magas fehérje borítékolása elengedhetetlen. S ez csupán két példa volt az ezernyi variáció közül.

És hol vagyunk még a javától? Ugyanis, ha te a fakanalad segítségével kívánnád megreformálni cicád étkezését, akkor a minőségi forrásra óriási hangsúlyt kellene fektetned.

Mit-miből tudsz fedezni? Ez az első kérdés. Fehérjeforrásnak tökéletesek a húsok, halak. Szénhidrátokat nyerhetsz gabonafélékből, zöldségekből, rizsből, krumpliból vagy éppen gyümölcsökből.
A zsiradékok pedig a húsokon keresztül is érkezhetnek, de egyéb adalék útján is hozzátehetőek például olíva olaj. A főzés lényeges momentum, amikor a kiszemelt alapanyagokat megfelelő mennyiségben, ideális hőfokon és optimális ideig egytálétellé varázsolod.


Ezt pedig nap, mint nap el kell játszanod – jó, legyünk nagyvonalúak, elegendő 2-3 naponta, ha cicád nem ragaszkodik a friss koszthoz.
Más módon is varázsolható kifogástalan macskakaja cicád táljába!
 
Ha a fenti leírást túlságosan bonyolultnak érzed, ha tudod, hogy neked nemes egyszerűséggel erre nincsen időd – olykor még a saját étel elkészítése is problémát jelent, akkor nem vitás, számodra a tápok garantálhatják a megoldást.

A konzervek csak kiegészítésként adhatóak, erre érdemes odafigyelned, lévén 90%-ban vizet tartalmaznak.


Forrás