A kertészkedés jótékonyan hat a testre és az elmére
2024-05-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A fizikai munka áldásos hatásait senkinek nem kell bemutatni, mivel jótékonyan hat a testre és a lélekre egyaránt. Igazán szerencsésnek mondhatják magukat azok az emberek, akiknek megadatott, hogy kertes házban éljenek és az otthonukból kilépve, nem a nyüzsgő utcára jutnak, hanem egy olyan oázisba, ahol jó lenni. Az ilyen helyeken a kertészkedés kimondottan frissítően hat a test minden porcikájára, mellette az elmét is kikapcsolja és a lelket is felüdíti az eredmény.

A kertész kellékei

Látni, amint a kertészkedés által létrejön valami szép, valami egyedi, az csodálatos dolog. Ehhez viszont nem kell túl sok dolog. Néhány szerszám, növények és némi fantázia, hogy milyen legyen a ház körüli rész. Teljesen mindegy, hogy valaki a kertészkedés révén veteményest vagy virágoskertet alakít ki, mert a lényeg az, hogy szívvel csinálja, szeretettel ápolja és gondozza, így pedig az eredmény sem fog elmaradni.

A földmunkához bárki és bármikor könnyedén beszerezheti a munkaeszközöket, amihez még tároló házikót is lehet kapni, hogy esztétikus elrendezésben pihenjenek a szerszámok, amikor azokra nincs szükség. A kertészkedés kimerülhet abban is, hogy egyszerű ágyásokat készítünk, amiben konyhakerti növények kapnak helyet, de lehet ennél bonyolultabb is, amikor szinte már művészi szintre emeljük a virágok kavalkádjával. Természetesen a kertészkedés igényel némi alapismeretet a földről és a növényekről, amelyeket szeretnék látni a területen, de ezen felül csak kitartást és szívvel végzett munkát kell belefektetni.

A kertészkedés előnyei

Mindegy, hogy melyik verzió, esetleg mindkettő mellett dönt, a jótékony hatása semmiképpen nem marad el. A kertészkedés megmozgatja az izmokat, miközben az elmét mentesíti a napi stressz okozta feszültségtől, tehát a szervezetre is igen hasznos tevékenység. A léleknek is gyógyír, amikor látjuk az eredményét a munkánknak, így pedig a lélekre is jótékony hatást gyakorol. Csak ajánlani lehet, hogy mindenki próbálja ki a kertészkedés valamelyik formáját, mert hamarosan megtapasztalja a pozitív hozadékát.


Forrás