Honnan tudhatod, hogy mikor kell szakítanod?
2020-12-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Szakítani nem jó. Ezért is maradunk sokszor sokan benne egy rossz kapcsolatban, mert szeretnénk elkerülni azt a bizonyos beszélgetést. De, ha egyszer eljutsz arra a pontra, több hónapnyi vita és veszekedés, elhidegülés és szomorúság után, amikor úgy érzed, hogy már nem bírod tovább, akkor létfontosságú.

Persze ez mindig egy kemény döntés, tele bizonytalansággal, félelemmel, ugyanakkor a jelenlegi helyzet sem fenntartható.

Minden kapcsolatban vannak jelek, amelyek irányt mutatnak, még akkor is, ha mi nem akarjuk ezeket tudomásul venni. Melyek ezek a villogó vészjelzések?

 

1. Többször vagy boldogtalan, mint boldog.

A legegyszerűbb módja annak, hogy megbizonyosodj a szakítás létjogosultságáról, ha végiggondolod, hogy mi jellemző inkább Rád mostanában. Mosolyogsz vagy dühöngsz? Sajnos a legtöbb esetben annyira belekényelmesedünk egy kapcsolatba, hogy elfelejtjük milyen is boldognak lenni. Érezzük a konfliktust, szomorúak vagyunk, de félünk kilépni az ismeretlenbe. Holott benne maradni egy működésképtelen viszonyban hosszabb távon sokkal ijesztőbb.

2. Elvesztetted a vágyat!

Nyilván egy kapcsolatban hol jobban, hol kevésbé lángol a szenvedély és a vágy egymás iránt, de meg nem szűnik sohasem teljesen. Ha mégis, akkor az egy nagyon komoly vészjelzése a problémáknak. Azok a párok, akik mind lelkileg, mind érzelmileg szorosan kötődnek egymáshoz, igénylik a fizikai kontaktust is. Ha ennek a legkisebb szikrája sem jelentkezik már, akkor csak a szakítás lehet a jó döntés.

3. Másként fejlődtetek.

Az emberek változnak, fejlődnek. De fontos, hogy két ember tud-e együtt növekedni, vagy teljesen mást irányt vesz az életük, és a terveiket, illetve céljaikat meddig tudják összeegyeztetni. Lehet, hogy amikor megismerkedtetek még mind a ketten egyetemre jártatok, és sokat buliztatok, de az idő múlásával, dolgozni kezdtetek és számodra már más lett a fontos, míg a párod még mindig csak szórakozni járna. Ha az ehhez hasonló ellentéteken nem tudtok segíteni, akkor hosszabb távon elvezethet a kapcsolat végéhez.

Ezt is olvasd el! - Hogyan engedd el a múltat egy szakítás után?

4. Már csak veszekedtek.

Biztosan Te is hallottad már, hogy csak azok vitatkoznak, akik szeretik egymást. De ez azért nem teljesen van így. Ha valaki fontos Neked, akkor minden helyzetben egy tiszteletteljes kompromisszumot keresel, hogy senki érdekei nem sérüljenek. Ezzel szemben a folyamatos harcok inkább arra jók, hogy a saját akaratunkat keresztülvigyük, vagy legalábbis megpróbáljuk. Ezek a konfliktusok rengeteg energiát vesznek ki belőled, amelyet inkább arra kellene fordítanod, hogy továbblépj, és megkeresd az igazi társad.

5. Nincs már energiátok egymásra.

A közös ráfordított energia tartja mozgásban a kapcsolatot, ez viszi előre, és tartja életben. Ha viszont egyikőtök számára sem fontos már annyira a másik, hogy kicsit is megerőltesse magát, legyen az csak egy apró bók, vagy egy kis odafigyelés, az a kapcsolat halála.

6. Nincs bizalom.

A bizalom alapvető két ember együttélésében. Ha ez hiányzik, akkor a boldogságot felváltja a gyanakvás, a tévhitek és gyanúsítgatások sorozata. Bármelyikőtök is az oka a bizalom elvesztésének, mindenképpen végzetes a hatás. Ha egyikőtök képtelen hinni a másiknak, akkor sosem lesz köztetek béke és boldogság. A bizalmat sok esetben szinte lehetetlen helyreállítani, és ilyenkor a helyesebb út a szakítás.

7. Már nem látod a közös jövőt.

Ha elképzeled a jövődet, akkor mit látsz benne? Ott áll melletted a partnered, vagy valami teljesen más kép jelenik meg előtted? Ha úgy érzed, hogy a jelenlegi párod mellett nehéz életed lesz, az egy vészjelzés a testedtől, amely így próbál megvédeni a rossztól.

Természetesen a fentieken kívül még több jelzést is észrevehetsz, amelyek a szakítás felé terelnek. Például nem szeretnéd bemutatni a párod a családodnak, vagy el sem tudod képzelni, hogy közös gyerekeitek legyenek. Fontos, hogy hallgass ezekre a rossz érzésekre, ne süllyedj el a megszokottban, ha nem vagy boldog.