Levendulaszöp
Hozzávalók:
-két marék (kb. 100 virág) Levendulavirág
-1 kg kristálycukor
-1 liter víz
Elkészítés:
A kristálycukrot egy edénybe öntjük, majd felöntünk a vízzel. Addig kevergetjük, míg el nem olvad a cukor.
Ha felforrt a szirup, akkor belekeverjük a citromsavat is és beletesszük a virágokat. Kihűlésig hagyjuk szobahőmérsékleten állni.
Leszűrjük és hűtőben tároljuk.
Ízlés szerint vízzel hígítva fogyasztjuk. (Nálunk a 30 g szörp egy pohár vízbe hígítás vált be.)
Tipp: Én ezt a mennyiséget hűtőben tárolom. Télre lehet borkősavval tartósítani a bodzaszörpöt 3 g/liter mennyiségben. A leszűrt szörpből 1 dl-t vegyetek ki és ebben oldjátok fel a borkősavat. Ezt keverjétek bele a többi szörpbe.