Lekvár pasztőrözése a sütőben
2023-05-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Emlékszel még a nagyi remek lekvárjára? Újra megkívánod azt a gyerekkori lekvárt, amelynek illata a palacsinta, a pogácsa és a pirítós illatát idézi? Van egy jó hírünk - otthon is gyorsan és egyszerűen elkészítheted.

Most van az évnek az az időszaka, amikor gyümölcsöt szedünk, majd befőttet készítünk belőle. Boldogok leszünk, ha késő ősszel és télen felhasználhatjuk őket. Ahhoz azonban, hogy élvezhessük a lekvárok pótolhatatlan ízét, oda kell figyelnünk az elkészítésükre. De hogyan lehet konzervet készíteni a kis és kényelmetlen lakásban? Van egy ötletünk - a sütő jön a segítségére.

A pasztőrözés az egyik módja a tartósításnak az üvegek tartalmának felmelegítésével. Így megszabadulsz a kórokozó mikroorganizmusoktól, miközben meghosszabbítod az eltarthatósági időt. Egy ilyen eljárással az elkészített befőttek eredeti ízét és aromáját is megőrizheti. Az üveg mérete befolyásolja többek között a pasztőrözési időt. Mielőtt munkához látna, ellenőrizze az állapotukat. Figyeljen az enyhén repedt üvegre és a rozsdás fedelekre.

Az üvegek pasztőrözése még soha nem volt ilyen egyszerű.

Az üvegek pasztőrözésének egyik legnépszerűbb módja az, hogy az üvegeket egy lábasban melegítjük. Ezt a munkát azonban sokkal egyszerűbbé teheti. Nem kell mást tennie, mint használni a befőzősütőt. Ez sokkal kényelmesebb módszer, különösen akkor, ha sok befőttesüveget készített. A folyamat során sokkal többet is betehetsz a sütőbe, mint a serpenyőbe.

Hogyan pasztőrözzünk a sütőben?

Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral vagy ruhával. Ezután helyezze rá az üvegeket, fedővel lefelé. Ne feledje, hogy az üvegek ne érjenek egymáshoz, de a sütő falához sem.

Figyeljünk az üvegek tartalmára is - ha kissé hideg, tegyük hideg sütőbe, ha meleg - fűtött sütőbe. A sütőt körülbelül 120-130 fokra kell felmelegíteni. A pasztőrözés időtartama a kívánt hőmérséklet elérésétől számított 30 perc.

Az idő letelte után kapcsolja ki a sütőt, és hagyja az üvegeket még 30 percig benne. Ezután tegye őket, fedővel lefelé, egy előkészített hűvös vagy árnyékos helyre.