Kutyabarát karácsony
2023-12-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az év végi ünnepek a meghittség és a családi összejövetelek ideje, de kevesen gondolnak arra, milyen veszélyek leselkednek négylábú társainkra ebben az időszakban. Nyakas Gábor, elismert kutyakiképző és kutyaviselkedés szakértő, hasznos tanácsokkal szolgál, hogyan biztosíthatjuk kedvenceink biztonságát és jólétét a karácsonyi szezon alatt.

A kutyák és a karácsonyfa

A legtöbb kutya komoly érdeklődést mutat a karácsonyfa iránt, amikor az bekerül a házba, főleg, ha ez nem műfenyő. Nem csak megszaglászni, hanem megrágcsálni is akarja majd, de bizony lehet le is jelöli.

Fontos, hogy biztonságosan rögzítsd a fát nemcsak a talpazatban, hanem a dőlés ellen is kösd ki.

A különböző díszek, égősorok, sőt még a fel aggatott szaloncukor is komoly veszély forrás lehet. Kerüld el, hogy szájába vegye vagy meg tudja rágcsálni ezeket.

Ha szükséges fizikai módon kerítsd el. Számos ilyen eszköz található a kutyás boltokban.

Én mindig egy fémből készült úgynevezett kutya ovit használok arra, hogy biztonságosan elkerítsem a karácsonyfát a kutyáktól. Amennyiben nem tudod megoldani használj olyan égősort, ami elemmel működik, így elkerülheted az áramütés veszélyét.

Csak biztonságos díszeket használj. Emellett ne tegyél ehető tárgyakat, pl. szaloncukrokat a fára.

Az ajándékokkal körbe rakott karácsonyfa kétségtelen, gyönyörű látvány, de a kutya számára nagy kísértésnek bizonyulhat. Ne tedd a kutyád karácsonyi ajándékát ezek közé, külön helyen tárold az ajándékát és csak akkor vedd elő, amikor az ajándékozás történik és te végig felügyelet alatt tudod tartani a kutyát.

A mérgezés veszélye is igen magas ebben az időszakban.

Néhány fenyőfa olyan olajokat termel, amelyek enyhén mérgezőek.

Amennyiben a kutya lenyeli a tűleveleket vagy megrágcsálja a fát, megeshet, hogy utána nagyon nyáladzani kezd vagy akár hányni is fog.

A hegyes tűlevelek lenyelése, akár belső sérüléseket is okozhat. A legbiztonságosabb, ha a kutya nem tud bemenni abba a helyiségbe, ahol a karácsonyfa felügyelet nélkül van.

Sok olyan karácsonyi étel létezik, amely mérgező vagy káros a kutya számára.

Ilyen lehet a csokoládé, a szőlő, a mazsola az édesítőszerekből a xilit, a diófélék, az alkohol, továbbá a főtt csontok.

Ezek mindegyike előfordul a legtöbb családban karácsonykor.

Az ünnepi virágok, adventi koszorúk szintén okozhatnak meglepetést a gazdiknak. Ezek szintén olyan növényeket tartalmaznak, amelyek mérgezők a kutyák számára. Például a mikulásvirág, az európai fagyöngy, a koszorúban használt borostyán.

A karácsonyi vendégjárás

Ezen időszak alatt valószínűleg rengeteg barát és családtag fordul meg a házban. Ez a hirtelen jött nagy felfordulás nagyon megterhelő a kutyák számára, különösen, ha nincsen hozzászokva ezekhez a fajta impulzusokhoz.

Gyakoriak ilyenkor a kutyaharapások, hiszen a barátok, rokonok nem gondolnak abba bele, hogy a kutya nem tudja, hogy ők a gazdi rokonai vagy barátai, tehát a kutya szemében ők betolakodók.

Azok a kutyák, amelyek kifejezett territoriális ösztönnel rendelkeznek, bizony meg fogják védeni a lakást, az udvart, a gazdit akár úgy, hogy megharapják a számukra betolakodónak vélt vendégeket.

Az ünnepi vendégség további stresszt jelenthet a kutyák számára. Fontos, hogy felkészítsd őket az ilyen típusú interakciókra, és óvjuk meg őket a potenciális konfliktusoktól.

Ezeknek a tanácsoknak a betartásával biztosíthatjuk, hogy kutyáink is biztonságban és boldogan töltik az ünnepeket. Ne feledkezzünk meg róluk ebben az örömteli időszakban!