Rumos-aszalt gyümölcsös bejgli
2023-12-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 3 rúdhoz

A tésztához:

-2 dkg élesztő

-2 dl tej

-5 dkg porcukor

-50 dkg liszt

-20 dkg vaj

-2 tojássárga

-1 dl tejföl

A töltelékhez:

-10 dkg aszalt datolya

-10 dkg aszalt sárgabarack

-10 dkg aszalt szilva

-5 dkg mazsola

-5 dkg apróra vágott dió

-2 ek. cukor

-1,5 dl víz

-2 cl rum

Elkészítés:

A tésztához langyos porcukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet nagy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk az élesztős tejet, az olvasztott vajat, egy csipet sót és a tojások sárgáját. Összedolgozzuk, és meleg helyen a 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az aszalt gyümölcsöket és a diót apróra vágjuk, és egy edényben összefőzzük a cukorral, a vízzel, valamint a rummal. Mikor elérte a sűrű, ragacsos állagot, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát 3 részre osztjuk, és kb. 35x30 cm-es téglalapokat nyújtunk belőlük. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a kinyújtott tésztalapokon, a széleken 1-1 cm-t szabadon hagyunk. A tészta 2 végét behajtjuk, hogy egyenletes végeket kapjunk, és ne essen ki a töltelék. A harmadik, felénk eső oldalt is behajtjuk, és szorosan feltekerjük a bejglit.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rátesszük a bejgliket. A tetejét megkenjük tojássárgájával, majd 30 percre a hűtőbe tesszük száradni. Erre kenjük rá a tojásfehérjét, majd ismét szárítjuk 30 percig. Így lesz márványos a teteje. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A tésztát megszurkáljuk villával, és 25-30 perc alatt készre sütjük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva