Rumos-aszalt gyümölcsös bejgli
Hozzávalók 3 rúdhoz
A tésztához:
-2 dkg élesztő
-2 dl tej
-5 dkg porcukor
-50 dkg liszt
-20 dkg vaj
-2 tojássárga
-1 dl tejföl
A töltelékhez:
-10 dkg aszalt datolya
-10 dkg aszalt sárgabarack
-10 dkg aszalt szilva
-5 dkg mazsola
-5 dkg apróra vágott dió
-2 ek. cukor
-1,5 dl víz
-2 cl rum
Elkészítés:
A tésztához langyos porcukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet nagy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk az élesztős tejet, az olvasztott vajat, egy csipet sót és a tojások sárgáját. Összedolgozzuk, és meleg helyen a 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az aszalt gyümölcsöket és a diót apróra vágjuk, és egy edényben összefőzzük a cukorral, a vízzel, valamint a rummal. Mikor elérte a sűrű, ragacsos állagot, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát 3 részre osztjuk, és kb. 35x30 cm-es téglalapokat nyújtunk belőlük. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a kinyújtott tésztalapokon, a széleken 1-1 cm-t szabadon hagyunk. A tészta 2 végét behajtjuk, hogy egyenletes végeket kapjunk, és ne essen ki a töltelék. A harmadik, felénk eső oldalt is behajtjuk, és szorosan feltekerjük a bejglit.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rátesszük a bejgliket. A tetejét megkenjük tojássárgájával, majd 30 percre a hűtőbe tesszük száradni. Erre kenjük rá a tojásfehérjét, majd ismét szárítjuk 30 percig. Így lesz márványos a teteje. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A tésztát megszurkáljuk villával, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva