Körtés-túróhabos süti
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
-2 körte
-5 dkg étcsokoládé + a díszítéshez
-5 tojás
-5 ek. cukor
-1 cs. vaníliás cukor
-4 ek. liszt
-2 db lapzselatin
-3 dl habtejszín
-25 dkg túró
-2 ek. porcukor
-1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A körtét meghámozzuk, négybe vágjuk, kicsumázzuk, felkockázzuk. A csoki apróbb darabokra tördeljük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tepsit (kb. 30 x 20 cm) kibéleljük sütőpapírral.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, majd óvatosan a tojáshabot is beledolgozzuk. A tepsibe töltjük, eloszlatjuk rajta a körtét és a csokit, majd a sütőben kb 15-20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A lapzselatint beáztatjuk. Felmelegítünk 1 dl tejszínt, hozzáadjuk a kinyomkodott lapzselatint, ha elolvadt, félretesszük kicsit hűlni.
A maradék 2 dl tejszínt habbá verjük. Hozzáadjuk a túrót, a reszelt citrom héját, a porcukrot és a zselatinos tejszínt is. Kicsit hűtőbe tesszük, ha nagyon folyékony. Amikor elkezd kocsonyásodni, rákenjük a tésztára, és visszatesszük a hűtőbe, 1-2 órára, hogy összeálljon. Csokit reszelünk rá, és kockákra vágva tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva