Korkülönbség egy párkapcsolatban? – Milyen hatással lehet a közös életetekre?
2022-09-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Párkeresés során a legtöbb ember a hozzá korban közel álló partnerek között válogat. Egyrész azért, mert ez egyfajta társadalmi elvárás, másrészt félnek attól, hogy milyen nehézségek elé állíthatja őket egy friss kapcsolatot, ha túl nagy a korkülönbség közte és az új párja között. Ugyanakkor tény, hogy sokan a már az iskolai tanulmányaik alatt megismerkednek leendő párjukkal, így a közeli életkor adott.

De tényleg ennyire meghatározó tényező kell, hogy legyen a partnerek életkora? Mennyiben hasonlítható ez az adat olyan egyéb emberi jellemzőkhöz képest, mint érzelmi és érdeklődésbeli hasonlóság, azonos életcélok vagy közös értékrend?

Valójában a túl nagy korkülönbség egy párkapcsolatban még mindig inkább társadalmilag elítélt, és egyáltalán nem bizonyították tudományosan, hogy biztosan kudarcra lenne ítélve egy ilyen viszony.

Milyen kihívásokkal kell szembenézned?

Ez nagymértékben függ attól, hogy milyen életcéljaid vannak, és hogyan vélekedsz az élet alapvető dolgairól. Számtalan dologban különbözhettek a pároddal, ha nagyobb léptékű az életkorbéli távolság köztetek. Valószínűleg az életetek teljesen eltérő fázisában tartotok olyan területeken, mint karrier, családalapítás, egészség és erőnlét, vagy akár érzelmi és szexuális igények. A jó hír az, hogy minden kihívásra lehetséges megoldást találni, de ehhez elengedhetetlen a megfelelő és őszinte kommunikáció.

Milyen előnyökre számíthatsz?

Bármelyik oldalon is állsz, számtalan előnyre tehetsz szert, ha más korosztályt képvisel a párod, mint Te. Ha ő a fiatalabb, akkor mellette Te is sokkal energikusabb lehetsz, sokkal szórakoztatóbban élheted az életet, és élvezheted a jó dolgokat. Ha Te vagy a fiatalabb, akkor biztonságot és stabilitást nyújthat számodra, az élet minden területén. Kevesebb érzelmi játékra számíthatsz, a konfliktushelyzetek bölcsebb kezelésére, és támaszkodhatsz az ő eddig megszerzett tapasztalataira is.

Mennyi a túl sok, vagy a túl kevés?

Ez a kérdés számtalanszor felmerül a témával foglalkozó szakemberek és a hasonló cipőben járó társkeresők körében. Van olyan nézet, amely szerint a 10 év lehet a lélektani határ, de ez annyira egyéntől, kulturális és társadalmi háttértől függő, hogy valójában lehetetlen pontos számot megállapítani.

4 eltérő lehetséges forgatókönyv, és mit tehetsz?

Ha egy idősebb férfival randizol, valószínűleg nyitottabb és hatékonyabb kommunikációra számíthatsz. Kevesebb lesz a téves félreértés, az ok nélküli ítélkezés, és érzelmileg stabilabb lesz a kapcsolatotok is. Ugyanakkor nagyobb arányban fordulhatnak elő egészségügyi problémák, korábbi házasságból származó gyerekek, és egyéb kötelezettségek.

Mit tehetsz? – Kezeld úgy, mintha egykorúak lennétek!

Ha egy fiatalabb férfival randevúzol, akkor ő valószínűleg kevesebb múltbéli terhet cipel be a kettőtök közös életébe, és az újdonságokra is fogékonyabb lesz. Ugyanakkor készülj fel pénzügyi és érzelmi bizonytalanságra, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy fiatalabb felnőtt még egyáltalán nem áll készen az élet komolyabb lépéseire (mint megállapodni, vagy családot alapítani).

Mit tehetsz? A szerelme legyél, ne a tanácsadója!

Ha egy idősebb nővel randizol, akkor ő valószínűleg sokkal elfogadóbb, megértőbb, független és felelősségteljes lesz. De frusztrált lehet a ketyegő biológiai órája és a múltban elszenvedett sérelmei miatt.

Mit tehetsz? Adj neki időt és teret, ne játssz az érzéseivel!

Ha egy fiatalabb nővel randevúzol, akkor sok szórakozásra, kevesebb nyomásra és nagy energiákra készülhetsz. Előfordulhat, hogy még nem szeretne komoly kapcsolatot, és esetleg a karrierjét helyezi előtérbe Veled szemben.

Mit tehetsz? Lassíts a tempón, és próbálj megbeszélni minden problémát!

Ez is érdekelhet! - Idősebb nőként fiatalabb férfival? 5 ok, amiért nincs mitől félned!

Tényleg számít az életkor?

Nem, és egyre kevésbé. Sőt! Napjainkban egyre jellemzőbb a nagy korkülönbség a kapcsolatokban, mert nem az számít, hogy ki hányadik születésnapját ünnepli, hanem sokkal inkább az, hogy mennyire képes elköteleződni a párja és a kapcsolat mellett.

A korkülönbség hatással van egy kapcsolatra?

Igen és nem. Mielőtt szeretnéd egy lépéssel magasabb szintre helyezni a kapcsolatodat, számtalan dolgot át kell gondolnod, minden lehetséges nehézséget számba kell venned, és azt is fontos mérlegelned, hogy akarod-e vállalni, hogy megküzdj a társadalmi előítéletekkel. Ugyanakkor a kapcsolat sikere így sem az életkoron fog múlni, hanem azon, hogy Ti ketten mennyire lesztek képesek közösen működtetni ezt az életet.

Az életkor csak egy szám, az érettség számít igazán!

Minden párkapcsolatban előfordulnak konfliktushelyzetek, bármely életterületen. Nem az számít, hogy ki hány éves, hanem hogy ki hogyan képes kezelni felnőtt módjára ezeket a problémákat. Ha két partner között dolgozik a kémia, tökéletesen kiegészítik egymást, és jobb emberré válnak a kapcsolat által, akkor senkit sem fog érdekelni, hogy kinek milyen dátum áll a személyi igazolványában.