Így tisztítsd a márvány munkalapokat durva vegyi anyagok nélkül!
2022-09-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Míg sok bérlő és reménybeli lakástulajdonos különös figyelmet fordít a lakás, sorház vagy ház felületeire – nevezetesen a keményfa padlóra és a márvány munkalapokra -, amikor nagy pénzügyi döntést hoz, valahogy, ha már beköltöztek, elfelejtik, hogy bizonyos felületek karbantartása egy kis extra gondosságot és figyelmet igényel. Talán megdöbbennél, ha megtudnád, hányan nem tudják, hogyan kell tisztítani a márvány munkalapokat.

Bár egy egyszerű Google-kereséssel végtelen számú választ kaphatunk arra, hogyan tisztítsuk a márvány munkalapokat, a helyes módszert itt találjuk, Sarah Paiji Yoo tisztítási szakértő, a környezetbarát tisztítószer-márka, a Blueland társalapítója és vezérigazgatója jóvoltából.

Miért igényelnek a márvány munkalapok különleges gondoskodást?

Yoo szerint a hagyományos tisztítószerekben és szappanokban lévő durva vegyi anyagok károsíthatják a természetes kőből készült munkalapokat, például a márványt. Ezt szem előtt tartva azt mondja, hogy amikor olyan termékeket keresel, amelyekkel a tisztítószekrényt feltöltheted, fontos, hogy olyanokat keress, amelyek nem tartalmaznak súroló hatású összetevőket, mint például ecetet, fehérítőt és/vagy ammóniát – mindezek, mint rámutat, pusztítást végezhetnek a gyönyörű márvány munkalapokon. (Bár ezek nem tűnnek eredendően súroló hatásúnak, a Mrs. Meyer’s Clean Home: No-Nonsense Advice that Will Inspire You to CLEAN Like the DICKENS című könyvében Thelma Meyer, a Mrs. Meyer’s Clean Day munkatársa azt mondja, hogy a bennük lévő vegyi anyagok mély karcolásokat okozhatnak a márványon).

Még ha a márvány munkalapok az egyik legtöbbet érintett felület is az otthonodban, Yoo biztosít minket arról, hogy egy gyengéd, enyhe mosogatószappan csodákat fog művelni a tisztításukkal. Ez azt jelenti, hogy ha a márvány vagy kő munkalapok tömítettek, akkor szerinte egy kíméletes, több felületet tisztító tisztítószer használata is fair játék.

Hogyan kell tisztítani a márvány munkalapokat?

Most, hogy már tudod, mely termékek működnek a legjobban a márvány munkalapok tisztításához, itt az ideje, hogy lépésről lépésre útmutatásokkal vezessünk az úton. Attól függően, hogy tömített vagy tömítetlen munkalapjaid vannak-e, külön utasításokat fogsz követni.

Hogyan kell tisztítani a tömített márvány munkalapokat?

A tömített márvány munkalapokat védő tömítőanyaggal fejezik be, amely megakadályozza, hogy a kő elszíneződjön, ha folyadékokkal érintkezik. A kétféle márvány munkalap közül a tömítettek a legkönnyebben tisztíthatók. Egyszerűen dolgozd végig a következő lépéseket.

1. Fújj többfelületű tisztítószert a pultra. A márvány integritásának megőrzése érdekében Yoo azt javasolja, hogy válassz egy tisztább, többfelületű tisztítószert, szemben a durva vegyszerekkel terheltekkel.

2. Csiszold a pultot. Egy mikroszálas kendővel óvatosan, kis körökben dörzsöld át a többfelületű tisztítószert a munkalapok teljes felületén, hogy azok makulátlanul ragyogjanak.

Hogyan kell tisztítani a tömítetlen márvány munkalapokat?

A tömítetlen munkalapok még kíméletesebb termékeket igényelnek, mivel bármit is teszel rájuk, az elszínezheti őket. Ha tiszta, durva vegyszerektől mentes szappant választasz, akkor a márvány munkalapok úgy néznek ki, mintha csak most telepítették volna őket. Csak kövessd az alábbi lépéseket.

1. Nedvesíts meg egy ruhát. Ahelyett, hogy a szappant közvetlenül a pultra spriccelnéd, Yoo azt javasolja, hogy nedvesíts meg egy Cloud Cloth ruhát, és önts rá kis mennyiségű mosogatószert.

2. Hozz létre habot. “Szorítsd össze és dörzsöld össze a Cloud Cloth-ot, amíg habot nem kapsz” – utasít.

3. Töröld le a pultokat. A szappanos ruhával töröld le a márványpultokat (ez a módszer különösen kíméletes a nem tömített márványhoz, de jól működik a tömített pultok esetében is).

4. Ezt követően nedves ruhával töröld le. Miután végeztél a szappanos ruhával, egy nedves, szappan nélküli ruhával töröld le a maradékot. Hagyd megszáradni, vagy itasd le egy másik mikroszálas kendővel.

5. Élvezd a tiszta márvány munkalapokat. “Voila! Tökéletesen tiszta és biztonságos munkalap a család és a gyerekek számára” – mondja Yoo.

Hogyan kezeljük a márvány foltot?

Ha véletlenül sikerül foltot hagynod a márvány munkalapon, ne borulj ki. Mrs. Meyer szerint alkalmazhatsz márványborogatást, egy olyan keveréket, amelyet úgy állítottak össze, hogy felszívja a beivódott foltokat. Ezt a helyi barkácsboltban is megvásárolhatod. “Általánosságban azonban a tömített márványt többfelületű tisztítószerrel és puha ruhával tisztítva elkerülhető a foltosodás” – teszi hozzá.

A tanulság

A márvány munkalapok tisztítása tényleg nem igényel túl nagy erőfeszítést. Csak a megfelelő termékeket kell használnod a munka elvégzésekor. Ha az egyes termékek vásárlása időrablónak tűnik elfoglalt életedben, tudd, hogy léteznek márványtisztító készletek is.