Kompromisszumok nélkül létezhet boldog párkapcsolat?
2021-11-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Úgy tartják, hogy egy sikeres párkapcsolat alapfeltétele, hogy képesek legyünk kompromisszumokat kötni újra és újra. Ha az egyik fél nem akar semmiben engedni, vagy közös megoldásokat keresni, akkor azzal működésképtelenné teheti az egész kapcsolatot. Persze ez nem jelenti azt, hogy ettől kezdve nem lehetnek saját igényeid és szükségleteid, hogy ezentúl már semmi nem lehet úgy, ahogyan Te szeretnéd. A kérdés az, hogy hol van a határ, meddig kell elmenned a kompromisszumokkal. Minden kapcsolatban fontos az adok és kapok egyensúlya. Ha viszont a mérleg nyelve elbillen az egyik fél javára, azzal felborulhat minden.

Áldozat vagy kompromisszum

A szerelem egy pozitív és csodálatos élmény kell, hogy legyen mindenki számára. Egy egészséges kapcsolatban természetes dolog néhány kisebb kompromisszum. Senkinek nem kell ahhoz párkapcsolati szakértőnek lennie, hogy érezze, ha a párjának fontos valami. Például a partnered megkér, hogy kísérd el egy üzleti vacsorára a kollégáival, Te pedig megteszed, bármennyire is nincs kedved az egészhez. Vagy amikor szóba kerül kell a jövőtök, egy esetleges költözés, vagy épp a gyerekek iskoláztatása, akkor ezek mindig olyan kérdések, amelyekben mindkettőtök számára elfogadható közös döntésre kell jutnotok. Ugyanakkor, ha az egyik fél tovább megy, és túlságosan is a saját akaratát szeretné ráerőltetni a párjára, vagy épp ellenkezőleg, az egyik fél úgy érzi, hogy sokkal többet kell engednie a saját vágyaiból, hogy azzal boldogabbá tehesse a partnerét, akkor már túllépaz egészséges párkapcsolati kompromisszumok szintjén.

Önmagad feladása vagy kompromisszum

Amikor először találkozunk valakivel, akkor hajlamosak vagyunk átsiklani dolgokon. Olyan mintha nem akarnánk tudomást venni az új partnerünk kevésbé előnyös tulajdonságairól. Ebben a kezdeti szakaszban még akár arra is készek vagyunk, hogy teljesen feladjuk önmagunkat, csak hogy vele lehessünk. Ahogyan azonban halad előre a kapcsolat, és egyre jobban megismeritek egymást, úgy kerülnek előtérbe a mindaddig szőnyeg alá söpört problémák és nézeteltérések. Amikor kezdesz túl sokat adni, és engedni, akkor az a kapcsolat már nem fog Téged tovább építeni, nem lesz közös fejlődés, inkább szétszakít és tönkre tesz mindent.

Ezt is olvasd el! - 8 kompromisszum a párkapcsolatban, amit sosem szabad megkötnöd

Ezért aztán felmerül a kérdés, hogy tényleg attól lesz-e boldog egy párkapcsolat, ha képesek vagyunk meghozni a szükséges kompromisszumokat. A válasz egyértelműen nem. Ha úgy érzed, hogy a párod kedvéért el kell rejtened egy részedet, vagy olyan partner mellett élsz, aki elbizonytalanít önmagadban, akkor nem szabad mellette maradnod. Az élet ugyanis túl rövid ahhoz, hogy egy olyan ember mellett éljük le, aki nem értékel bennünket. Ha azt érzed, hogy túl sok mindent kell feladnod a partnered kedvéért, akkor nem számíthatsz felhőtlen boldog életre a későbbiekben sem.