MEGHOSSZABBÍTVA: Gerhard Richter kiállítás november 28-ig látható
2021-11-19  /  Szerző:   /   Ajánló

A legismertebb kortárs német művész, Gerhard Richter kiállítása november 28-ig látható

A nagy sikerre való tekintettel két héttel tovább, november 28-ig látogatható a világhírű kortárs német képzőművész, Gerhard Richter kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában.  Magyarországon most első ízben látható a német művésznek ilyen nagyszabású, az életmű valamennyi korszakát átfogó kiállítása. A bemutatott közel 80 műalkotás között négy nagyobb, többrészes sorozat is látható, így összesen mintegy 200 műtárgy várja a tárlaton a látogatókat. A művek a 1960-as évek ikonikus fotófestményeitől a legismertebb kolorisztikus absztrakt műveken át a legfrissebb, a nagy festészeti életmű „utáni” intim ceruzarajzokig terjednek. Különleges hangsúlyt ad a budapesti kiállításnak, hogy a jövőre kilencvenéves Gerhard Richter tavaly bejelentette: „befejezte” festészeti életművét. 

 

Fotó: Szántó András

Gerhard Richter művészete több szempontból is érdekes a magyarok számára: összeköt bennünket a bonyolult és fordulatokban bővelkedő közös múlt és Közép-Európa, ahol az eredetileg keletnémet alkotó élete első mintegy harminc évét töltötte. Richter 1932-ben Drezdában született, Kelet-Németországot 1961-ben hagyta el, s jelenleg Kölnben él. A mostani budapesti kiállítására külön rajzsorozatot is készített, amelyet most először láthat a közönség.

Fotó: Szántó András

A művész (1961-ben újrakezdett) életművében több mint ötven éve központi szerepet tölt be a valóság és a látszat közötti határ folyamatos elmosása, a keretek tágítása, a különböző „realitások” ábrázolhatóságának, valamint az adott pillanat megragadásának és egy szempillantás alatt történő megszüntetésének a kérdése. Mivel élete során több politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális rendszert is közvetlenül megtapasztalt, Richter viszonya a realitás(ok)hoz leginkább a kétségek, a szkepszis, a mulandóság, az illékonyság és a törékenység szavakkal ragadható meg. Festészetének esszenciáját és erejét az analizálás, mindennek a megkérdőjelezése és az ezekből fakadó folyamatos továbblépés igénye adja.

A kiállításon vetített Gerhard Richter, a festő című filmből megismerhetjük a művész alkotómódszereit és a művészetről vallott nézeteit. A többszörösen díjnyertes dokumentumfilm bemutatja a festő ritkán látott műtermét, ahol Richter beszél a festészet lényegéről és a műtermen kívüli világgal való ellentmondásos kapcsolatáról.

 

Programtippünk: A kiállítás tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújt!

Online vagy élő vezetéssel is megnézheti a kiállítást.

2021. november 20. 19.00 - online tárlatvezetés

2021. november 25. 16.00 – tárlatvezetés a múzeumban

Részletek és jegyvásárlás: www.mng.hu