Káros az öblítő?!
2024-06-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az öblítő illata virágos felhőbe burkol minket, és hihetetlenül puhává varázsolja a ruháinkat. Gondolkoztál már azon, hogyan működik? A válasz elég undorító.

Sajnos az illata megtéveszt bennünket: az öblítőben lévő összetevők nemcsak a környezetet, hanem a bőrt is károsítják. Nagyon valószínű, hogy a cikk végére ti is kerülni szeretnétek a használatát.

Vágóhídi hulladékok teszik puhává a ruhát

A legtöbb esetben a marhafaggyú felelős azért, hogy a pulóver igazán puha legyen – az állati zsír filmréteget képez a szövetrostokon. Mivel ez a termék vágóhídi hulladékokból származik, a gyártók számára rendkívül olcsó. Mi pedig undorodunk tőle!

A csomagoláson az állati zsír a bonyolult "Dihydrogenated Tallowoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate" kifejezés mögé rejtőzik. Ha a jövőben el akarjuk kerülni ezt a borzalmas összetevőt, a legjobb, ha vegán öblítőt használunk.

Tápláléktalaj a baktériumoknak

Kellemetlen szag árad a mosógépből? Talán az öblítő a hibás. Igen, jól hallottátok – bár friss, virágos illatot kölcsönöz a ruháknak, a mosógépben épp az ellenkezőjét okozza:

a nedves-meleg környezetben lerakódnak a maradványok, amelyek tökéletes környezetet biztosítanak a baktériumok szaporodásához.

Bőrirritációk

Friss illatukat az öblítők a mesterséges összetevőknek köszönhetik. Olyan néven fedezhetjük fel őket, mint az Amylcinnamal, Benzylsalicylate, Eugenol vagy Hydroxycitronellal – nem hangzanak túl egészségesnek. Nem csoda tehát, hogy az ilyen illatanyagok bőrirritációt okozhatnak. Aki már bőrpírral küzd, annak érdemes mellőzni az öblítőt.

Környezetre káros

Már a 80-as években is sok kritika érte az öblítőket, mert kiderült, hogy az illatanyagok rendkívül környezetkárosítóak. Kőolajból, szénből, pálmaolajból vagy kókuszolajból készülnek, és nem bomlanak le biológiailag. 2005-ben aztán úgy döntöttek, hogy csak olyan illatanyagokat lehet használni, amelyek 28 nap alatt lebomlanak. Ez egy lépés a helyes irányba, de még mindig messze van a fenntarthatóságtól.

Aki nem akar teljesen lemondani az öblítőről, választhat környezetbarátabb alternatívát a hagyományos helyett.