Juhtúrós puliszka
Hozzávalók 4 személyre:
-7 dl tej
-20 dkg kukoricadara
-2 ek. puha vaj + a sütőtálhoz
-1 fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-20-25 dkg szalonna
-25 dkg félzsíros tehéntúró
-20 dkg juhtúró
-15 dkg tejföl
-1 nagy golyó mozzarella
Elkészítés:
Nagy lábosban a tejet felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát, és kevés sót. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű, krémes masszát kapunk, majd levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a vajat.
A sütőt 170 C-fokra előmelegítjük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A szalonnát apróra kockázzuk, serpenyőben a zsírjára sütjük, majd megpároljuk rajta a vörös- és a fokhagymát. Összekeverjük a kétféle, villával összetört túróval és a tejföllel, sózzuk (a juhtúró sósságától függően), borsozzuk.
A puliszka felét vékonyan kivajazott sütőtálba simítjuk, és elsimítjuk rajta a túrós keveréket. Befedjük a többi puliszkával, a tetejére tépkedjük a lecsepegtetett mozzarellát. A sütőbe toljuk 20-25 percre, amíg a sajt megolvad és színt kap. Frissen tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva