Így telhet egészségben az új év az újévi fogadalmak betartásával!
2023-01-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Különösen az egészséggel és sporttal összefüggő újévi fogadalmak esetében lényeges, hogy ne valljunk kudarcot. Az új évi fogadalmak betartásához nincs szükség vasfegyelemre vagy a közösségi médiában szereplő állítólagos példaképek makacs utánzására. Ahhoz, hogy az új évet boldogan és egészségesen kezdhesd el, eláruljuk, mire van igazán szükség az egészségeddel kapcsolatban hozott újévi fogadalmak betartásához.

Fókuszban az egészség és a sport: hogyan teljesíthetem az új évi fogadalmaimat?

Legyen szó az elegendő folyadékfogyasztásról minden nap, a dohányzásról való leszokásról, a munka előtti futásról vagy több kerékpározásról – a legtöbbünknek nincs hiánya ötletekből, amikor egy hosszú listát kell összeállítania az egészségével kapcsolatos újévi fogadalmakból. Csupán az a szomorú, hogy a lista sokak számára minden évben ugyanaz, mert mindig kudarcot vallanak a megvalósításban. Az eredménye pedig a szemrehányás önmagunknak, valamint csökkent önértékelés. Csak ront a helyzeten az Instagramon szereplő influencerekkel való összehasonlítgatás, akik tökéletesen helyezik a középpontba az egészséggel és fitnesszel kapcsolatos elhatározásaikat. Mielőtt belekeverednénk a halogatás és az önostorozás végtelen spiráljába, vizsgáljuk meg a sikertelen újévi fogadalmak okait.

Nem minden újévi fogadalom hiteles

Kívülről érkeznek az ötletek az új évi fogadalmakhoz? Mások tűznek ki számodra célokat, vagy állítólagos célokat vélsz felfedezni a barátaidnál vagy a social mediában, amelyeket utánozni szeretnél? Amennyiben az újévi fogadalmat képtelen vagy betartani, csupán tedd fel magadnak a következő kérdést: akarom én egyáltalán ezt? Ha igen, miért? Amennyiben a vágyad nem legbelülről fakad, hamar el fog fogyni a motivációd. És ez így van rendjén, hiszen a saját életedet kell élned, és azokra a célokra kell koncentrálnod, amelyek fontosak a számodra. A saját egészséged érdekében tett újévi fogadalomnak van értelme, illetve akkor motiváló, ha tőled származik. De ha rád van kényszerítve, és azt gondolod, hogy „nekem ez kötelező”, akkor hiányozni fog a késztetés. A kidolgozott test, mint cél, valószínűleg inkább egy vágy, amely kívülről táplálkozik. De ha azt gondolod, hogy ezáltal például népszerűbbé és sikeresebbé válhatsz, akkor inkább az önbecsülésedet kellene elkezdeni edzeni.

Túl ambiciózus: az újévi fogadalmat így nem lehet megvalósítani.

Túl nagy, túl gyors, túl messzi… Néhány újévi fogadalom egyszerűen elérhetetlen, és ezt először is be kell látni. Ha irreálisan magas célokat tűzöl ki magad elé, már januárban elbukhatsz. De van segítség! Ha túl nagy a cél, mint például, hogy lefutod a maratont, fontold meg, hogy ebből mennyi megvalósítható „fájdalommentesen” és könnyedén. Ez lendületet ad, és folyamatosan fejlődhetsz. A legjobb, ha egy startégiát követve haladsz, és már előre elgondolkodsz azon, milyen akadályok állhatnak az utadban, és hogyan tudod a leghatékonyabban elhárítani őket. Ellenkező esetben nekivágsz, majd az első akadálynál csüggedni kezdesz, és az újévi fogadalmadat eltemetheted, mielőtt kimondanád, hogy „Boldog Új Évet!”.

A meghatározott edzésidők segítenek

„Holnap edzek.” Egy nagyon bátor kijelentés, amelyből a legtöbbször sosem lesz semmi. Egy meghatározott időpont a naptárban (a legjobb az ismétlődő dátumsorozat), kiválasztott edzéshelyszínnel sokkal nagyobb valószínűséggel valósul meg. Amennyiben az edzésnek valamilyen okból kifolyólag el kell maradnia, mert egyéb halaszthatatlan teendőd van, a legjobb, ha azonnal rendelkezésre áll egy B-terv. Ez lehet egy másik időpont a héten, vagy egy másik edzéstípus.

Együtt könnyebben megy az edzés

„Senki sem tudja, hogy voltam-e edzeni”. A legjobb, ha egy csoporttal vagy egy barátnővel edzel. Így sokkal nehezebb lesz kifogásokat találni, mert nemcsak saját magad, hanem az edzőtársad előtt is magyarázkodnod kell majd. Alternatív megoldásként használhatsz egy tracking applikációt, amely emlékeztetni fog arra, hogy még hány lépés hiányzik a napi célból. 

Olyan közel, amennyire csak lehet

Az edzőterem a legjobb, ha útközben hazafelé vagy az otthonod közelében van. Előző nap készítsd össze a sportfelszerelésedet, hogy keresgélés közben ne veszítsd el a motivációdat.

Hiányoznak a változtatáshoz szükséges eszközök

Az agyunkat nem érdekli a változás. Csak annyit szeretne, hogy „stabilak” legyünk, ezért mindig megpróbál bennünket status quo-ban tartani. Mint az a fotelhős, aki olyan szívesen lazul veled a kanapén. Ez természetesen különösen megnehezíti az újévi fogadalmak teljesítését. Ahhoz, hogy képesek legyünk változtatni az életünkön, többek között pozitív gondolkodásmódra és önmagunkkal szemben tanúsított együttérzésre van szükség.

Optimizmussal sokkal könnyebben fogsz belevágni a céljaid elérésébe. Az önbecsülés és az együttérzés önmagaddal segítenek elfogadni az adott helyzetet olyannak, amilyen. Így nem fogod magad hibáztatni, ha aznap nem edzettél. Egyszerűen elismered, hogy te is csak egy ember vagy, és egy stresszes nap után már nincs energiád hozzá. Az önértékelésed érintetlen marad, és sokkal hamarabb leszel készen a következő próbálkozásra.

Az újévi fogadalmak elérése a jövőbeli éneddel

Próbáltad már elképzelni, hogyan fog kinézni a jövőbeli egészséges éned? Hogyan fog viselkedni? Hogyan fogja érezni magát? Amennyiben egy olyan kép él benned önmagadról, amelyen túlsúlyos, illetve kevésbé sportos vagy, és dohányzol, valószínűleg sosem fogsz elszakadni azoktól a rossz szokásoktól, amik ezt a képet táplálják. Erősítsd magadban, hogy egészségtudatos vagy, aki jövőorientált. Persze kényelmesebb lenne egész nap a kanapén ülni. A jövőbeli éned viszont hálás lesz neked, ha mégis megmozdulsz.

Hasonló bejegyzések