Így tarthatod távol a rágcsálókat a háztól
2023-11-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ahogy egyre hűvösebb lesz, a kertes házakban, vagy erdők, mezők közelében nem árt odafigyelni, hogy távol tartsuk a rágcsálókat az otthonunktól.

A hideg időben a rágcsálók előszeretettel menekülnek a meleg otthonok felé. Ilyenkor különösen fontos, hogy elővigyázatosak legyünk, ha nem akarjuk, hogy egértanya váljon a házunkból.

Az egerek a hideg elől gyakran próbálnak befészkelni a kellemesen meleg szobába, ami komoly károkat jelenthet, ugyanis nemcsak az ételeket eszik meg, teszik tönkre, de szétrághatják a bútort, a vezetéket is, az általuk és az ürülékük által terjesztett bacilusokról nem is beszélve. Ráadásul nagyon gyorsan szaporodnak, így aztán igen nehéz kiűzni őket.

 Mutatunk néhány hasznos tippet, amelyek segítenek távol tartani a kártevőket, illetve összeszedtünk praktikákat arra az esetre, ha esetleg már beköltöztek a kamrába, szobába.

Az első és legfontosabb szabály, hogy az esetleges réseket betömjük, megszüntessük. Nézzük végig a házat, és ha az ablaknál, ajtónál hézagot találunk, purhabbal vagy egyéb tömítővel szüntessük meg azt. Az egér már egy 6-7 mm-es – ceruzanagyságú – bejáraton képes bejutni, így résnyire, bukóra sem célszerű nyitva hagyni az ablakot, teraszajtót

Ráadásul 30-40 centiméteres magasságba is képes felugrani, így a különböző csöveken, vezetékeken magasra is fel tud mászni – így az emeleti szobák, lakások sincsenek biztonságban.

Ősszel, télen is ajánlott a rendszeres szellőztetés, ám ebben az időszakban fokozottan ügyeljünk arra, hogy a szúnyogháló zárva legyen, ha kinyitjuk az ajtót, ablakot.

A különböző illóolajok, illatos alapanyagok hatásáról megoszlanak a vélemények, ám egy próbát mindenképpen megér, ha sokat járkálunk ki-be a lakásból, és gyakran marad résnyire nyitva az ajtó. Vagy akár, ha a pincénk, garázsajtónk nem zár rendesen.

Segítenek az illóolajok

Az egerek nehezen tolerálják például a keserűmandula, a fokhagyma és a fekete bors illatát, így érdemes ezekből a bejárathoz tenni.

Segíthet továbbá, ha terpentinbe áztatott rongyot dugunk az egérlyukba.

A növények közül a kamilla, a menta, a borsmenta lehet segítségünkre – szórjunk ezekből az ablakpárkányra, teraszajtóhoz, vagy ugyanitt helyezzünk el a növények illóolajával átitatott vattapamacsokat.

Hasonlóan érdemes kipróbálni a csilipaprikát, a szegfűszeget és a leanderlevelet is.

Talán meglepő, de a macskaalom is segíthet az egerek elleni harcban. Ha ugyanis megérzi a rá vadászó állat szagát, azonnal menekülőre fogja. Tegyünk egy hálós zsákba macskaalmot, majd helyezzük a bejárathoz, vagy olyan helyre, ahol az egerek tanyázni szoktak.

Jó megoldás még a szövetlágyító lapok (az öblítő kiváltására) használata, az egerek ugyanis ki nem állhatják ezek illatát. Helyezzük szemetesek közelébe, apró lyukakba, repedésekbe, fiókokba.