Így tápláljuk hajunkat télen
2020-01-06  /  Szerző:   /   Rúzs

A hideg, a folyamatos sapkaviselés – vagy éppen annak a hiánya –, és a fűtés nem csak a bőrünkre, de a hajunkra sincs jó hatással. Könnyen okozhatnak olyan kellemetlen tüneteket, mint a fejbőr korpásodása vagy zsírosodása, a hajvégek kiszáradása és töredezése. Mutatunk három módszert, amellyel mindez megelőzhető.

Az egyik legkomolyabb problémát télen a száraz levegő okozza mind a bőr, mind a haj számára. Ez nem csupán a fűtött szobára, de a kinti levegőre is igaz. Minél hidegebb van ugyanis, annál kisebb a nedvességtartalom, amit a levegő a környezetből igyekszik pótolni. Ráadásul a hőmérséklet csökkenésével egyenes arányban a faggyúmirigyek is egyre kevesebb faggyút termelnek, mínusz 10 Celsius-fok körül pedig teljesen le is állnak. Tovább fokozza a negatív hatásokat a vastag sapka viselése is, amely alá a fejbőr könnyen befülledhet és viszketni kezd.

Akinek egyébként is száraz, vízhiányos a bőre és a haja, annak a téli hideg tovább (akár szélsőséges mértékig is) súlyosbíthatja a problémáját, ha nem figyel oda a megfelelő ápolásra. Gyakori panasz ilyenkor a sprőd, fénytelen, töredező és könnyen gubancolódó hajkorona. Ezeket a kellemetlen tüneteket egyetlen módon tudjuk megelőzni: hajunk és fejbőrünk megfelelő kezelésével és rendszeres kényeztetésével.

Védjük a hajunkat a nagy hőhatástól

Míg nyáron gyakran a szabad levegőn hagyjuk megszáradni a hajunkat, a tél tipikusan hajszárítós és hajvasalós időszak. Amikor tehetjük, kerüljük a hővel dolgozó formázóeszközöket, és a hajszárítót is alacsony fokozaton használjuk. Ha gyakran formázzuk hajunkat hajsimítóval, mindenképpen védjük a hajszálainkat hővédő, keratinos termékekkel. Ha rendszeresen járunk szaunázni, akkor pedig tekerjük be a hajunkat törölközővel, hogy ezzel is védjük a száraz forróságtól.

Hidratáljunk

Télen alkalmazzunk minél gazdagabb, tápanyagban és olajokban bővelkedő készítményeket. Már a sampon választásánál is az olajos alapúakat részesítsük előnyben, és ne csak balzsammal, hanem tápláló pakolással is kényeztessük a hajkoronánkat. A leghatékonyabb nedvességpótló és tápláló alapanyagok az aloe vera, a panthenol, a mandula-, jojoba- és barackmagolaj, a shea vaj, a selyem- és búzaproteinek. Molekuláris struktúrájuknak köszönhetően ezek az anyagok megkötik a nedvességet a hajszálak belsejében, és védőréteggel borítják be azokat. Ez simává teszi és lezárja a haj külső rétegét, ami megakadályozza a nedvesség gyors távozását.

 

Törődjünk a hajvégekkel is

Ha hajvégeink töredezettek, egyrészt egy hajvágást érdemes beiktatnunk, amellyel felfrissíthetjük a hajszálainkat, másrészt használjunk rendszeresen hajvégápoló termékeket, melyek ápoló olajokat tartalmaznak. Ez beborítja a hajvégeket egy vékony filmréteggel, és átmenetileg kijavítja a töredezést, valamint véd a további sérülésektől. Vannak olyan készítmények is, amelyeket éjszakára kell felkenni a hajvégekre, és amíg alszunk, addig fejtik ki áldásos hatásukat, anélkül, hogy elnehezítenék vagy zsírossá tennék a frizuránkat. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ezekből a termékekből nagyon kevés is elég, csak pár cseppet kell beledolgoznunk a törött hajvégekbe.

Építsük belülről a hajszálainkat

Bármennyire is odafigyelünk hajunk külső táplálására, nem lesz eredménye, ha nem törődünk szervezetünk hidratálásával és tápanyagokkal való feltöltésével. Télen különösen fontos a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlása egyrészt megfelelő, változatos táplálkozással, másrészt jó minőségű étrendkiegészítők rendszeres szedésével. Ha hajunkat szeretnénk belsőleg is kényeztetni, vegyünk kifejezetten erre a célra kifejlesztett vitamin-komplexet. És természetesen a megfelelő folyadékpótlásról se feledkezzünk el, mert ha dehidratált a szervezetünk, a hajunk is azzá válik, és kevésbé lesz ellenálló a külső hatásokkal szemben.

Forrás: Activebeauty